Reggeli

„Volt, aki megrongálta a kútoszlopot, más rendőrt hívott” – elképesztő helyzetek a benzinkutakon a kettős árképzés miatt

rtl.hurtl.hu

2022. június 1. 10:36

A benzinkutasok kicsit földönkívüliekké váltak a saját országukban – jellemezte a május 27-e óta kialakult helyzetet Egri Gábor, a független benzinkutasok érdekképviselője. Azt mondta, rendszeresen érik őket atrocitások, ráadásul megjelentek a benzinfelvásárló nepperek, akik reexportálni akarják az olcsó üzemanyagot.

„Péntek óta kicsit földönkívüliekké váltunk a saját országunkban” – jellemezte a jelenlegi helyzetet Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Reggeliben.

Május 27-től csak magyar forgalmival és magyar rendszámmal rendelkező autóba lehet az egyébként piaci árnál jóval olcsóbban tankolni. A kettős árképzés Egri szerint rendkívül sok problémát okoz, és számtalan furcsa helyzetet idézett elő a benzinkutakon. Már megjelentek a benzinfelvásárló nepperek, akik reexportálni akarják az üzemanyagot. Úgy véli, a közeljövőben Magyarország vezető exportcikke a benzin és a gázolaj lesz.

23:58-kor jelent meg a Magyar Közlöny. Két perc múlva a rendelet életbe is lépett. El lehet képzelni, hogyan tudtunk erre reagálni. Sehogy. Az átállás nagyon rosszul sikerült.

 

Egri szerint számos furcsa helyzet állt elő a benzinkutakon, sokszor a kutasokat éri atrocitás az új szabályok miatt.

Volt, hogy a civil ruhás rendőr tagadta meg a forgalmijának a bemutatását, és oktatta ki a kutast, hogy neki nincs jogköre elkérni a magyar forgalmit. Volt olyan külföldi, aki amikor meglátta, hogy neki a 720 forintos piaci árat kell fizetnie, rendőrt hívott. Más, aki szintén nem akarta bemutatni a forgalmiját, megrongálta a kútoszlopot. Rendkívül sok atrocitás éri a kutasokat.

 

Arra kérik az autósokat, hogy legyenek megértéssel és türelemmel a benzinkutakon, szerinte ugyanis nem ők a felelősek a kialakult helyzetért.

Egri Gábor úgy számol, hogy a külföldi autósok diszkriminálása miatt perek tízezrei indulhatnak a magyar kormánnyal szemben Strasbourgban. Az összes környező ország autóklubja ügyvédeket fogad. Ez szerinte nagyon jelentős érvágás lesz a költségvetésnek.

A szakértő szerint más, kevéssé bonyolult módszerek is rendelkezésre álltak volna a magyar családok megsegítésére, Németországban például mától négy eurócenttel, azaz kb. 130 forinttal csökkentették az üzemanyag literenkénti árát úgy, hogy a jövedéki adót és az áfát csökkentették.

Egri szerint ezekkel a lépésekkel teljesen tiszta, transzparens rendszert „tolnak bele a mutyiba”. Sok helyen már lopják a magyar rendszámtáblákat, hamisítják vagy árulják a magyar forgalmi engedélyeket.

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Reggeli#RTL Klub#rtl#Gazdaság#benzin#benzinár

Címlapról ajánljuk