Portré

Ahol a túlélés a kivétel és a halál a szabály

rtl.hurtl.hu

2015. június 10. 14:41

Nemes Jeles László lehet, hogy nem éppen a szavak embere, a film azonban egészen biztosan az ő kifejezőeszköze. Barabás Évi olyan szerencsés és kivételes helyzetbe került, hogy a Saul fia című film rendezőjével beszélgethetett a Portréban.

Nem lehet elmenni a film témája mellett, már csak azért sem, mert Cannes-ban díjeső várta a film alkotóit, de azért sem, mert ezt a tragédiát ebben a formában még, senki nem dolgozta fel. László is évekig készült erre, olvasott utána, szakértőket kérdezett meg, a díszlet legapróbb részleteire is odafigyeltek, hogy a szervezettség és a káosz is érezhető legyen a filmben.

A rendező azt mondja, a lágerben a túlélés a kivétel, a halál a szabály. Ő ezt vitte filmvászonra. Azt, ahogyan a belső hang képes a pokol közepén, a reménytelenségben mégis reményt, és hitet adni.

A stúdióban a beszélgetés során is átjár minket a film atmoszférája, egyszeriben ott érezzük magunkat Saul és a sonderkommandósok között. A rendező szerint a film egy nehéz utazás, de reméli, hogy így megmarad a fejekben.

Nemes Jeles László a szabadidejében is filmet készít elő, de szívesen utazik, és nagyon szeret olvasni. Tarr Béla és Jancsó Miklós is meghatározza a munkásságát. S, hogy Párizstól 13 évesen miért kapott szabadságot, s, hogy New Yorkban mi az inspiratív dimenzió, a Portréban ez is kiderül.

#Portré#nemes jeles lászló#saul fia#cannes#barabás éva#filmrendező

Címlapról ajánljuk