Kultúra

Elárulta Ókovács Szilveszter, hogy miért akar több szünetet az Operaházban

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 15:47

A büfészünet a főigazgató szerint több milliós bevételt hozhat, ez pedig segíthet a sztrájkra készülő dolgozókkal való tárgyalások során is.

Az Operaház nemrég úgy döntött, a büfébevételek növelése érdekében szünetet tesz a Carmina Burana előadásba, Bogányi Tibor karmester viszont bejelentette, hogy emiatt nem folytatja a darab dirigálását.

A 24.hu megkérdezte az Operaház főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, aki azt mondta: azért döntöttek a szünet beékelése mellett, mert az Orff-mű előtt más darabokat is adnak, 75 perc pedig egyben már sok lehet a közönségnek. „A nézők szívesen nyújtóztatják ki magukat, szívesen sétálnak az Ybl palotában, szívesen élnek társadalmi életet, 

és igen, szívesen vesszük, ha fogyasztanak is, mert ennek hasznait is a dolgozóink kapják SZÉP-kártyán, és mert a kulturált büfészolgáltatás hozzátartozik az operaélményhez.

Arra a felvetésre, hogy ennek a forrásnövelésnek van-e köze a márciusra meghirdetett dolgozói sztrájkhoz és a béremelési követelésekhez, Ókovács Szilveszter úgy fogalmazott: szeretnék megoldani a helyzetet, és valóban minél több új forrást kell találniuk a dolgozók számára. 

Arra a kérdésre, hogy alapvetően kinek a döntése egy-egy előadás tervezésekor a szünetek létének és hosszának meghatározása, a főigazgató azt közölte: „A Magyar Állami Operaházban sem a fellépők döntik el, mi hogy lesz, és még csak nem is a sajtó vagy a felheccelt trollok. Egy produkció életciklusa sokféle fordulatot, kisebb-nagyobb változást megélhet, egy igazi színházi karmester ezt pontosan tudja. Az operaházak maguk döntik el, hánykor kezdenek, hány felvonásban játszanak, milyen hosszú a szünet, van-e késés stb. Mindennek ezer oka lehet: kisebb termekben elfogy a levegő, nagyobbak nehezebben telnek és ürülnek, más és más a színpadi átdíszítés technikai kihívása, néha pihenni kell a művészeknek, mekkora a sor a mellékhelyiségek előtt és hány van azokból, kint esik és dugó van, esetleg ruhatári sorállásos vagy anélküli évszakban vagyunk”.

Ókovács Szilveszter szerint azonban ez mind nem a nézőkre tartozik:

eléjük kivinni nemcsak szerződésszegés, de súlyos mítosztalanítás is. Magyarán: károkozás

– mondta.

Állítása szerint megpróbáltak egyeztetni az előadás készítőivel, ezért meglepetésként érte őt a Bogányi Tibor rendező-karmester levele és távozása. 

A főigazgató azt is elmondta, hogy az Opera tavalyi jegy-, bérlet-, bolt-, büfé-, épülettúra-, rendezvény- és áfabevétele mintegy hatmilliárd forint volt. „Egy-egy operaházi szünet több milliós bevételt képes hozni az exkluzív környezetben. Ezért is látunk benne olyan forrást, amely segíthet a bérrendezésben, és általa az intézmény működőképességének fenntartásában, hisz az állami támogatás az inflációs évek alatt egyáltalán nem emelkedett” – jegyezte meg.

Nyitókép: Vasvári Tamás/MTI

#Kultúra#ókovács szilveszter#operaház#szünet#carmina burana

Címlapról ajánljuk