Kultúra

Börtönre ítélték Bródy János fiát, aki ellen még az amerikai titkosszolgálat is nyomozott

Mohos MátéMohos Máté

2023. december 14. 17:35

A vád szerint az informatikusként dolgozó Bródy Dániel bosszúból feltörte a bank rendszerét, ahol korábban dolgozott. Azért bocsátották el, mert pornót töltött le a céges számítógépére.

Két év börtönbüntetésre ítélték Bródy János fiát, a 38 éves Bródy Dánielt San Franciscóban, mivel a vád szerint az informatikusként dolgozó férfi bosszúból feltörte az őt alkalmazó bank rendszerét, miután kirúgták, írja a Bors.

A férfi letartóztatásának hírét még az egyik legjelentősebb helyi lap, a San Francisco Chronicle is megírta. A vád szerint Bródy törölte a munkahelyi rendszerből a bank kódtárait, rosszindulatú szkriptet futtatott a naplók törlésére, gúnyolódásokat hagyott a bank kódjában a volt kollégák számára, valamint munkameneteket nyitott meg más dolgozók nevében. Ők úgy tudják, hogy Bródyt anno azért rúgták ki a banktól 2020-ban, mert pornót töltött le céges gépére.

Bródy saját emailjére is elküldött egy kódot, amely ötezer dollárt ért. Az ügyészek szerint tetteivel legalább 220 621 dollár, azaz több, mint 70 millió forint kárt okozott.

Az informatikus letartóztatása után azt hazudta a rendőrségnek, hogy ellopták laptopját az autójából, amíg a konditeremben edzett, és nem ő követte el a betörést. Ezt a hazugságot még letartóztatása után is fenntartotta. Tettei következményeként nyomozást indított az USA titkosszolgálata is.

Bródy először végül 2023 áprilisában vallotta bűnösnek magát, a büntetést azonban csak most szabták ki. 24 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, valamit arra is kötelezték, hogy fizessen meg 529 ezer dollár, vagyis 182 millió forint kártérítést.

„Dani tartja rendben a számítógépem” – büszkélkedett korábban fiáról Bródy

Az ifjabb Bródy még 2014 környékén költözött az USA-ba, erről akkor a Blikk szólaltatta meg mindkét családtagot. Bródy János többek között azt mesélte róla: „Dani tartja rendben a számítógépem, ugyanis van egy program, amelynek segítségével San Franciscóban át tudja venni a budapesti komputer feletti irányítást”

A zenész ekkor úgy vélekedett: „Amikor közölte, hogy a Szilícium-völgyben fog dolgozni, tudtam, hogy nem került rossz helyre. Azt mondtam neki: maradj, amíg akarsz, szerezd meg a tudást, de azt szeretném, ha mindazzal a felkészültséggel és tapasztalattal majd egyszer hazajönnél”.

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

#Kultúra#bródy jános#fia#san francisco#hack#bank#börtön#titkosszolgálat

Címlapról ajánljuk