Külföld

Bródy János fia állítólag csak a Mátrixot akarta megnézni, de pornót talált, ez vezetett a hackeléshez, a nyomozáshoz és a két év börtönhöz

rtl.hurtl.hu

2023. december 17. 13:33

Az Amerikai Egyesült Államok bírósága két év börtönbüntetésre ítélte a legendás zenész gyermekét, Bródy Dánielt, mert betört az őt korábban foglalkoztató bank rendszerébe. Így magyarázta az esetet az elítélt.

Mi is megírtuk nemrég, hogy két éves börtönbüntetésre ítélték Bródy János zenész fiát, Bródy Dánielt San Franciscoban. A vád szerint az informatikusként dolgozó férfi bosszúból feltörte az őt alkalmazó bank rendszerét, miután kirúgták, mivel pornó volt a céges gépén. Most a Blikk szemlézte a tárgyalás jegyzőkönyvét, amelyekből több érdekes részlet kiderül.

Bródy a saját bevallása szerint végső kétségbeesésében tette, amit tett: a pandémia alatt rúgták ki, ennek következtében a csőd szélére került. „Véleményem szerint ez különösen durva és kegyetlen lépés volt, tekintve a két éves szolgálatomat és kemény munkámat, jóhiszemű hozzáállásomat és a kiváló teljesítményemet” – írta egy levelében.

Első tanúvallomásában azt állította, hogy nem tudta, hogy pornó van az USB-tárolón, amit a gépébe dugott: 

Egy barátomtól kaptam az USB-meghajtót és azt hittem, hogy a Mátrix című film van rajta, azt akartam megnézni betegen feküdve otthon

 – mondta.

A jegyzőkönyv szerint az óvadékot meghatározó meghallgatásán több kérdése is volt azzal kapcsolatban, mit tehet és mit nem, például, hogy dolgozhat-e ez idő alatt, intézheti-e a dolgait a városban, valamint hogy használhatja-e a mobiltelefonját. Azt mondta a bírónak: „Nem tudom, mi a teendő ilyenkor, nem vagyok bűnöző”.

Bródy először végül 2023 áprilisában vallotta bűnösnek magát, a büntetést azonban csak most szabták ki. 24 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, valamit arra is kötelezték, hogy fizessen meg 529 ezer dollár, vagyis 182 millió forint kártérítést. A vád szerint Bródy törölte a munkahelyi rendszerből a bank kódtárait, rosszindulatú szkriptet futtatott a naplók törlésére, gúnyolódásokat hagyott a bank kódjában a volt kollégák számára, valamint munkameneteket nyitott meg más dolgozók nevében. Tettei következményeként nyomozást indított az USA titkosszolgálata is.

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

#Külföld#bródy jános#san francisco#tárgyalás#mátrix#usb#bank#hack#börtön

Címlapról ajánljuk