Kultúra

L. Simon László: A magyar közélet választóvonalhoz érkezett

rtl.hurtl.hu

2023. november 14. 20:22

A kirúgott múzeumigazgató szerint ő nem a törvény áldozata lett, hanem az értelmezéséé. Szerinte nincs rendben rózsaszín bugyiban magyarázni az iskolásoknak.

Nyilvános podcastfelvételen beszélgetett a Nemzeti Múzeum ügyéről Ungár Péter és L. Simon László – írja a Telex. L. Simon a beszélgetésen elmondta, hogy nem akar elhamarkodottan ítéletet mondani, és idő kell neki, hogy az egész leülepedjen, és magyarázatot adjon rá úgy, hogy a személyisége ne sérüljön. 

Szerinte most választóvonalhoz érkezett a magyar közélet, az a kérdés, hogy mi az, amit egy demokráciában egy kiállítás bemutathat, és hol teszünk különbséget cenzúra és korhatár között.

L. Simon arról is beszélt, hogy szerinte ő nem a törvény áldozata, hanem a törvény értelmezéséé. Ő úgy látja, hogy a jogalkotói szándék egyértelmű volt, és nem akartak mások életébe beleszólni. Szerinte a felvilágosításnak ott van a helye az oktatásban,

de az nincs rendben, hogy valaki rózsaszín bugyiban bemegy az alsósokhoz, és arról magyaráz, hogy lehetnek más neműek, mert ez az ő döntésük kilencévesen

– fogalmazott a Telex szerint L. Simon. A kirúgott múzeumigazgató úgy véli, nehéz tökéletes szöveget alkotni, ezért olyat kell, amely kevés szabad értelmezést tesz lehetővé, emellett pedig a jogalkalmazóknak is nagy a felelősségük abban a tekintetben, hogy mit tekintenek a törvény hatálya alá tartozónak.

L. Simon egyébként úgy véli, hogy nem szerepelt olyan kép az ominózus kiállításon, ami a törvény szövegét vagy szellemiségét sértette volna. Azt is hozzátette, hogy az élet bármilyen célú bemutatása fontos, és komoly pedagógiai jelentősége lehet.

Nyitókép: MTI/Kátai Edit

#Kultúra#ungár péter#l. simon lászló#magyar nemzeti múzeum#nemzeti múzeum#kirúgás#menesztés#dúró dóra#world press photo

Címlapról ajánljuk