Belföld

Ungár Péter: Gyurcsány Ferencről radikálisan megváltozott a véleményem

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 9:13

Már azt is el tudná képzelni, hogy a DK és az LMP koalíciót alakítson.

„Gyurcsány Ferencről radikálisan megváltozott a véleményem 2010 óta. Úgy, hogy egyébként 2006-ban még kint voltam az összes tüntetésen ellene” – mondta Ungár Péter, az LMP társelnöke a Válasz Online-nak.

Az interjúban egyebek mellett azt mondta:

  • Az őszödi beszéd a Kossuth Rádióban jött le. Ez lényegi különbség ahhoz a rendszerhez képest, amelyben most élünk. (…) Gyurcsány Ferenc kormányzása nem volt jó kormányzás, de jogállami rendszer volt. Ez meg most nem az.
  • Rendszeresen egyeztet a DK-val, a fideszesek nagyjából a hívásai 10 százalékát teszik ki.
  • Szívesen lenne koalícióban a DK-val.
  • Ha nem lesz meg az 5 százalék jövőre az EP-választáson: „Nem örülnék, de legyünk őszinték: az Európai Parlament nem annyira fontos testület”.
  • A Kínában tartott csúcstalálkozó esetében „nem a gazdasági rész volt a lényeg, vagy a kölcsönös előnyszerzés, hanem a nyugati világgal szembeni állásfoglalás. Éppen ez a probléma vele. 2010 óta a Fidesz úgy gondolkodik az európai politikáról, hogy ha mi vagyunk a rossz gyerekek, akik óra közben sustorgunk, meg nem figyelünk a tanárra, akkor az figyelmet gerjeszt, és így egy kis ország a helyzetén felül tudja magát pozícionálni”.
  • Karácsony Gergely vállalt egy programot, amely viszont nem nagyon valósult meg. Ennek nem csak ő az oka, pandémia is volt, a kormány is elvont pénzeket, de azért az hadd ne legyen már a világ fideszbérenckedése, ha megvizsgáljuk, hogy mit tett meg és mit nem, aztán ez alapján hozzuk meg a döntésünket a további támogatásáról. 

Arra viszont nem válaszolt egyértelműen, hogy ráindítanak-e valakit Karácsony Gergelyre.

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

#Belföld#ungár péter#interjú#lmp#dk#gyurcsány ferenc#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk