Kultúra

Kevesebb szexet akarnak a képernyőn látni a Z-generációsok

rtl.hurtl.hu

2023. október 26. 19:59

Másfajta kapcsolatot is szeretnének látni.

A 13-24 éves fiatalok kevesebb szexjelenetet szeretnének a tévében és a filmekben látni – derült ki a UCLA (Kaliforniai Egyetem) új tanulmányából, amelyről a Variety számolt be.

A Teens and Screens című jelentés szerint a serdülők 51,5 százaléka szeretne több olyan tartalmat látni, amely barátságokat és plátói kapcsolatokat ábrázol. 

Míg a teljes jelentéshez 1500 fiatalt kérdeztek meg, minden korosztályból 100 résztvevőt a 10-24 év közötti korosztályból, a szexszel és romantikával kapcsolatos témákról csak a 13-24 éveseket kérdezték. 

A tanulmány állítja, hogy a fiatalok 44,3 százaléka úgy érzi, hogy „a romantikát a médiában túlzásba viszik”. Mintegy 39 százalék szeretne több aromantikus és/vagy aszexuális karakterekt látni, 47,5 százalék pedig úgy gondolja, hogy a szex nem szükséges a tévéműsorok és filmek cselekményeinek többségéhez.

A tanulmányban részt vevő fiatalok a médiasztereotípiákról is elmondták a véleményüket, és mint kiderült, arra vágynak, hogy ne a szex és a romantika álljon a középpontban. Egy 17 éves fekete fiú Georgiából azt mondta: „Nem szeretem, hogy minden alkalommal, amikor egy férfi és egy női szereplő együtt van a képernyőn, a stúdiók úgy érzik, hogy össze kell hozni őket. Teljesen hiányoznak a plátói kapcsolatok az amerikai filmművészetben” – fogalmazott. 

A tanulmány egyik szerzője, Yalda T. Uhls megjegyezte: „Bár igaz, hogy a serdülők kevesebb szexet szeretnének látni a tévében és a filmekben, a felmérés valójában azt mutatja. hogy több és másfajta kapcsolatot szeretnének, mint ami az általuk nézett tartalmakban látható”.

Uhls, aki egyben a UCLA pszichológia tanszékének adjunktusa is, úgy folytatta: „Tudjuk, hogy a fiatalokat járványszerűen sújtja a magány, és az általuk fogyasztott művészetben is keresik, kivel azonosulhatnak. Míg egyes mesélők a szexet és a romantikát a karakterek közötti kapcsolat rövidítéseként használják, fontos, hogy Hollywood felismerje, hogy a serdülők olyan történeteket szeretnének, amelyek a kapcsolatok teljes spektrumát tükrözik”.

Emellett Uhls hozzátette, hogy a legújabb tanulmányok szerint a fiatalok kevesebbet szexelnek, mint a szüleik az ő korukban, és sokan inkább szinglik maradnak.

Nyitókép: cyano66 / Getty Images

#Kultúra#tinédzserek#Z-Generáció#generáció#szex#szerelem#intimitás#Filmek#sorozatok#tartalomfogyasztás#teens and screens

Címlapról ajánljuk