Tudomány-Tech

Német tudósok szerint izzadság-, vizelet-, sajt- és kecskeszagúak a tinik

rtl.hurtl.hu

2024. március 24. 13:58

A felfedezés segíthet olyan dezodorok kifejlesztésében, amelyek elfedik ezeket a kellemetlen testszagokat.

Izzadság-, vizelet-, sajt- és kecskeszagúak lesznek a gyerekek, amint elérik a pubertáskort – állapították meg német kutatók, számolt be róla a New York Post.

A Chemistry, Protocols & Methods, and Agricultural & Food Science című tudományos lapban publikált kutatással a tudósok célja az volt, hogy megvizsgálják a csecsemők és az idősebb gyerekek testszagának különbségeit és azt, hogy ez miként járul hozzá szociális kommunikációjukhoz.

A csecsemőktől gyűjtött mintákban orgona és málna illatjegyeit vélték felfedezni, azonban megállapították: ahogy a gyerekek elérik a pubertáskort, az illataik drámai fordulatot vesznek, amint a verejtékmirigyek beindulnak, ami valószínűleg evolúciós és kommunikációs célokat szolgál.

Az egyedi vegyületeket – amelyeket a tizenéveseknél találtak, de a csecsemőknél nem – olyan verejtékmirigyek termelik, amelyek a pubertáskorig nem aktiválódnak – magyarázták a tudósok. Azt találták, hogy amíg a kisbabák kellemes illata „jutalmazza” az anyákat, és valószínűleg elősegíti a szülői szeretet és kötödés kialakulását, addig a tinédzserek kellemetlen szaga megnehezítheti számukra az azonosításukat – sőt akár ellenszenvet is kiválthat, ami a gyermek önállósodásával az eltávolodás egyik módja lehet.

A felfedezés potenciálisan segíthet olyan dezodorok kifejlesztésében, amelyek elfedik ezeket a bizonyos szagokat.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#tinédzserek#testszag#sajt#izzadtság#vizelet#kecske#illat#kutatás#tanulmány

Címlapról ajánljuk