Kultúra

Nyáry Krisztián: Ellenőrök figyelik, fóliáznak-e a könyvesboltok

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 14:13

Az ellenőrök úgy tesznek, mintha vásárlók lennének, így pásztázzák a kínálatot.

A Líra könyvkiadót vezető Nyáry Krisztián szerint intenzívebben rászálltak a könyvesboltokra az ellenőrök, akik azt nézik, hogy fóliázzák-e a könyveket. A Lírát egyébként nagyon megbüntették korábban, 12 millió forintot kell befizetniük, mert nem fóliáztak le egy homoszexualitást is megjelenítő könyvet. A cég kérte a végrehajtás felfüggesztését, amit első fokon elutasítottak, másodfokon még nem született döntés. 

Nyáry Krisztián, a cég kreatív igazgatója a hvg.hu-nak elmondta, hogy 

nyár végéig alig voltak ellenőrzések a boltjaikban, azóta ezek az ellenőrzések gyakoribbá váltak, eddig legalább tizenöt üzletükben jártak ellenőrök.

A lap úgy értesült, más könyvesboltokat is ellenőrzik, nemcsak a Lírát, a rajtaütésszerű ellenőrzések egyre gyakoribbak. 

A hvg.hu szerint az ellenőrök úgy tesznek, mintha vásárlók lennének, így pásztázzák a kínálatot, hogy mindenhol betartják-e a kormány rendelkezéseit, azaz lefóliázzák-e, és a többi könyvtől elkülönítve tartják-e azokat a köteteket, amelyek a törvény szerint „károsan hathatnak a gyerekekre”.

A népszerű izraeli történész, Yuval Noah Harari elkeseredett amiatt, hogy befóliázták a gyerekeknek szóló könyveit Magyarországon, erről az RTL-nek is nyilatkozott:


Nyitókép: RTL Híradó

#Kultúra#könyvesbolt#fóliázás#ellenőr#nyáry krisztián#ellenőrzés#líra

Címlapról ajánljuk