Kultúra

Nem Krasznahorkai László kapja az irodalmi Nobel-díjat

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 13:13

A norvég író, Jon Fosse kapja a 2023-as irodalmi Nobel-díjat.

Magyar idő szerint csütörtök délután 1 órakor a Svéd Akadémia bejelentette, ki nyerte el az idei irodalmi Nobel-díjat: Jon Fosse norvég író

Az 1959-es születésű Fosse regény- és drámaírói munkásságára nagy hatással volt egy hétéves korában elszenvedett baleset.

Magyarul megjelent művei közé tartozik az Álmatlanság, a Melankólia, valamint a Reggel és este.

Az irodalmi Nobel-díjat 1901 óta 116. alkalommal ítélték oda, a kitüntetést hét alkalommal – 1914-ben, 1918-ban, 1935-ben, valamint 1940-1943 között – nem osztották ki, a 2018-as díj odaítélését pedig az akadémiát megrázó botrány miatt 2019-re halasztották. Az irodalmi Nobel-díjat általában az életműért ítélik oda.

A díjazottak 25 különböző nyelven alkottak, a legtöbben angolul. A díjazottak között mindössze 17 nő van, az első 1909-ben a svéd Selma Lagerlöf volt, a legutóbbi pedig a 2022-ben kitüntetett francia Annie Ernaux.

Az eddigi egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas a 2016-ban elhunyt Kertész Imre, aki 2002-ben részesült a kitüntetésben, az indoklás szerint írói munkásságával „az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”.

A hét eleji magyar sikerek – Karikó Katalin orvosi és Krausz Ferenc fizikai Nobel-díja – után sokan remélték, hogy az irodalmi díjat is magyar várományos, Krasznahorkai László, a Sátántagó, a Báró Wenckheim hazatér és számos egyéb fontos prózai mű szerzője kapja az idén. Az író szerda este a Facebookon az István, a király című rockoperából tett közzé egy sokatmondó számot, mégpedig azt, amelyiken Szörényi Levente azt énekli, „te kit választanál?”.

Nyitókép: Dia Dipasupil/Getty Images

#Kultúra#nobel-díj#irodalmi nobel-díj#irodalom#elismerés#jon fosse#norvégia

Címlapról ajánljuk