Belföld

„Ha nincs tanár, nincs Nobel, nincs jövő, nincs semmi” – megszólalt az Uppsalai Egyetem fizikus kutatója

rtl.hurtl.hu

2023. október 4. 11:55

Szilva Attila szerint remek, hogy két magyar is Nobel-díjat kapott, de érdemes megnézni, hogy milyen helyzetben van a magyar oktatás.

Az Uppsalai Egyetem magyar fizikus kutatója, Szilva Attila a Facebook-oldalán reagált a hírre, miszerint Karikó Katalin és Krausz Ferenc is Nobel-díjat kapott. Szilva szerint ez remek hír, ugyanakkor vannak még témák, amiket szintén fontosnak tart. Ilyen például az, hogy 

  • egy év szünet után október 6-tól újra lesz meleg víz az ELTE lágymányosi kampuszán. Tehát egy éven át nem volt. A rendszer újraindításakor volt egy kis gond, néhány szelep elöregedése miatt a melegvíz- és a hidegvíz-rendszerek között átjárás keletkezett, és a tisztításhoz felhasznált hipó átkerült a hidegvíz-rendszerbe is, de talán már minden oké.
  • Magyarországon az egyetemek jó részét a Fidesz egyszerűen kizáratta a Horizont Európa kutatási és innovációs programból, ami a tudományos világban a Huxittal egyenértékű. Ez nemcsak azt jelenti, hogy nem érkezik pénz az EU-tól, hanem rendkívüli károkat is okoz a már meglévő vagy épülőben lévő nemzetközi együttműködésre is. „Arról is tudomásom van, hogy EU-s pénzt nyert kutatók sikertelenül küzdenek a legegyszerűbb termékbeszerzéssel” – fogalmazott Szilva.
  • Tavaly ilyenkor posztolt egy közös képet Vankó Péterrel, aki nemzetközi sikerre vitt számos diákolimpiai csapatot fizikában. A tanítást egy ideje mégis abbahagyta. Abbahagyta, mert a magyar közoktatás helyzete súlyosan erőforráshiányos, tartalmában és módszereiben pedig rendkívül elavult. A pedagósusok bérezése megalázóan alacsony, sztrájkolni törvénytelen, csak a munkabeszüntetés és a polgári engedetlenség maradt.
  • Múlt pénteken felmondott Pilz Olivér miskolci fizikatanár, a Tanítanék Mozgalom alapítója, miután a Parlament elfogadta „a státusztörvénynek hívott Pintér-féle bosszútörvényt”. Szűcs Tamás, a PDSZ volt elnöke, egy másik miskolci tanár közben azóta már buszsofőrnek állt.
  • Hétfőn kiderült, hogy a Tanítanék Mozgalom elnöke, Törley Katalin be sem léphet a Parlamentbe többé. „Kövér egyszerűen kitiltotta, mint egy bűnözőt, mert egyszer a Parlament karzatán feliratos pólóban tiltakozott a közoktatás válsága ellen” – sorolta Szilva Attila.

A kutató kiemelte azt is, hogy a két friss Nobel-díjas mit mondott a tanárairól.

  • Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjas: „már felső tagozatosként elbűvölt a fizika, amit Kiss tanár úrnak – szenzációsan tanította ezt a tárgyat – köszönhettem. Lenyűgözött, hogy egyszerű matematikai formulákkal komoly jelenségek előre jelezhetők. Egyértelmű volt, hogy ez az én irányom.”
  • Karikó Katalin orvosi Nobel-díjas: „A helyi gimnáziumba jártam, kiváló tanárok tanítottak. Tóth Albert, a biológiatanárom, Rácz tanár úr-díjat is kapott, Csobay Zoltán tanár úrnál pedig kémiai kísérleteket végeztünk, ami nagyon fontos volt a pályám szempontjából. Tóth Albert tanár úr kitalálta, hogy írjunk külföldön élő magyar kutatóknak, mert persze másnak nem is írhattunk, hiszen nem tudtunk angolul.”

Szilva Attila úgy zárja a bejegyzését, hogy „Ha nincs tanár, nincs Nobel, nincs jövő, nincs semmi”.

Az RTL Híradója nemrég interjút készített Karikó Katalinnal:


Nyitókép: MTI/EPA/Penn Medicine/Peggy Peterson

#Belföld#nobel-díj#szilva attila#egyetem#uppsalai egyetem#kutató#fizikus#oktatás#tanárhiány

Címlapról ajánljuk