Tudomány-Tech

Karikó Katalin kapta az orvosi Nobel-díjat

rtl.hurtl.hu

2023. október 2. 11:48

Karikó Katalin és Drew Weissman nyerte az orvosi Nobel-díjat, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

A bizottság indoklásában elmondta, hogy kutatásaik vezettek „két nagyon sikeres Covid-19 oltáshoz 2020 végén”, amik „milliók életét mentették meg, és még többnél akadályoztak meg egy súlyos betegséget”. Hozzátették: bár kutatási eredményeik csak kis figyelmet kaptak, amikor 2005-ben publikálták, „a koronavírusjárvány alatt az emberiséget szolgálták”. 

A világ talán legismertebb magyar tudósa

Karikó Katalin jelenleg a világ talán legismertebb magyar tudósa, Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus. Karikó Katalin 1955-ben született Szolnokon, majd Kisújszálláson nevelkedett. 1973 és 1978 között a szegedi József Attila Tudományegyetem biológia szakán tanult. 1978-ban kezdett vírusokkal foglalkozni, először használt módosított nukleozidot tartalmazó RNS-t.

A tudományos munkát a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte az 1980-as években, és elég gyorsan elköteleződött a hírvivő RNS (mRNS) vizsgálata mellett.1983-ban avatták doktorrá, két évvel később családjával Amerikába költözött, miután egy leépítéskor elbocsátották. Először a philadelphiai Temple Egyetemen szerzett állást, majd három év múlva Washingtonba került, ahol molekuláris biológiával foglalkozott, RNS-t izolált sejtekből, amelyeket azután megpróbált visszajuttatni és követni a hatásukat.

1989-ben a philadelphiai  Pennsylvaniai Egyetemen kapott állást, ahol huszonnégy évig kutatott. Kezdetben a kardiológián dolgozott molekuláris biológusként, itt indította el az mRNS (hírvívő RNS)-kutatást. Innen az idegsebészetre került, 1998-ban kezdett el együtt dolgozni Drew Weissman immunológussal. 

2005-ben jegyeztették be szabadalmukat a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazására (Karikó-Weissman-technika). Leírták, hogyan lehet az mRNS-t módosítani annak érdekében, hogy ne okozzon gyulladást és így terápiás célokra felhasználható legyen, és kidolgozták azt a hatékony stratégiát is, amely lehetővé teszi az mRNS szervezetbe juttatását úgy, hogy az elérje a megfelelő célpontot

2013-ban lett a németországi BioNTech alelnöke. 2020-ban a szabadalma alapján készült el a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos Pfizer–BioNTech-, majd a Moderna-féle Covid-19 oltóanyag. Házas, férje Francia Béla, gyermeke Francia Zsuzsanna kétszeres olimpiai bajnok evezős.

Milliók életét mentette meg

Hosszú éveken keresztül kutatta és dolgozott egy olyan technológián, amelyben sokáig nem sokan hittek. Első munkahelyéről kirúgták, 100 dollárral a zsebében költözött családjával Amerikába. 36 évvel később az egész világ megismerte a nevét. Az ő felfedezésén alapuló mRns vakcina sok millió ember életét mentette meg a koronavírus járvány alatt. 

Szent-Györgyi Alberttel levelezett, csótányokkal harcolt, végül milliók életét mentette meg – Karikó Katalin előadásán jártunk

Nyitókép:Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője a 32. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadója után 2023. június 3-án. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

#Tudomány-Tech#nobel-díj#karikó katalin

Címlapról ajánljuk