Kultúra

Picasso beájulna: pszichedelikus élményt nyújtó szelfimúzeum nyílt a Belvárosban – lefotóztuk a kavalkádot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 1. 10:34

Barcelona, Madrid és Róma után a Váci utcában is megnyílt az Ikono, amely „innovatív, trendi, teljesen új megközelítést hozó és immerzív élményt kínáló” múzeumnak vallja magát. A nyitás előtti napon bejártuk és körbefényképeztük a szelfikészítésre, közösségi médiás megosztásra kifejlesztett, galériába oltott trendi játszóházat, ami a Budapestre látogató turisták új, népszerű célpontja lehet.

Nincs visszaút, a magyar fővárosban is megvetette lábát az interaktív élménymúzeum műfaja. Ha emlékezetünk nem csal, akkor a sort a Paulay Ede utcai Museum of Sweets and Selfies (az eredeti „Szelfimúzeum”) nyitotta 2019-ben, majd jött 2021 végén a Bajcsy–Zsilinszky úton az Illúziók Múzeuma (amiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben). És most pénteken megnyílt Budapesten, a Váci utca 27. alatt az Ikono, ami úgy határozza meg magát, mint 

innovatív, trendi, teljesen új megközelítést hozó és immerzív élményt kínáló múzeum.

Ahogy a Szelfimúzeum a Jókai tér nyüzsgését, az Illúziók Múzeuma a Bulinegyed közelségét, úgy a velük szinte egy tengelyen lévő Ikono a Váci utca turistaforgatagát lovagolja meg. A helyszínválasztás nem véletlen, az Ikono is olyan, mint az utóbbi 2-3 évtizedben a világ nagyvárosaiban gombamód nyíló, sok szórakozni vágyó turistát bevonzó kisebb múzeumok. Ennek a Piarista köz, a Klotild-paloták, a Párisi Udvar szomszédságánál jobb környéket aligha találni.

Elmerülni az élményben

Az Ikono, csak úgy, mint társai, olyan szempontból nem múzeum, hogy eredeti műtárgyak nincsenek benne kiállítva, inkább mondható egy nagy játszószobával keresztezett galériának, ami kortárs művészek alkotásai mellett Picasso szellemét is megidézi. Hogy mit nyújt a Váci utcai múzeum, és mi az az immerzív élmény? Saját megfogalmazásuk szerint a pár évvel ezelőtt még szinte ismeretlen fogalmat ma már 

egy új generációs szabadidős élmény jelzőjeként használjuk, ahol maga a látogató a főszereplő, ahol eggyé válik a művészettel, amely körülveszi.

A sevillai székhelyű IKONO XPERIENCE S.L. Barcelona, Madrid és Róma után a negyedik egységét nyitotta meg Budapesten. Fernando Pastor, az Ikono ügyvezetője a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar főváros azért volt kitűnő választás, mert híres a gazdag történelmi múltjáról, csodálatos építészetéről, múzeumairól, műemlékeiről, gazdag kulturális tradícióiról és pezsgő művészeti életéről. Mint mondta, „Budapest páratlanul változatos élményszerzési lehetőséget nyújt az itt lakóknak és ide látogatóknak egyaránt. 

Azért hoztuk el ide az Ikonót, mert az innovatív művészeti megoldások könnyedén beleolvadnak a városi hangulatba, és a galéria remekül kiszolgálja a rengeteg fiatal, család és turista igényét.

Az Ikono nagyjából tíz kisebb-nagyobb szobából és teremből áll. A színek, fények és formák kavalkádja, a terek trükkös kialakítása, az interaktív játékok mind azt szolgálják, hogy pszichedelikus vagy éppenséggel szürreális állapotba kerüljön a látogató arra az egy órára, amíg végigsétál a galéria szintjein. És persze hogy mindezt végigfotózza, hogy aztán filterekkel feldobva a közösségi médiában megossza. 


A fénydzsungel, a labdamedence, Heather Bellino vibráló színekkel kifestett, konfettiágyúval felszerelt terme vagy a Shira Barzilay (más néven Koketit) tervezte fénydobozos terem, az azt követő, megint csak Bellino keze nyomát viselő tükrös, üvegfalas rész, a „Múzsa labirintusa”, no és a „Végtelen lámpások szobája” mind-mind ideális szelfihelyszínek, az ezekben készült fotóikkal a legkezdőbb influenszerek is mázsaszám arathatják a lájkokat.

Picasso és a QR kód

A kortárs művészeken túl (Koketit és Bellino mellett Kimberly Leahey festményei is megjelennek az Ikono falain) – ha már spanyol az anyacég – Pablo Picasso szelleme is megjelenik (eleve Koketit légies rajzai Picasso egyvonalas grafikáit idézik). Ez azonban talán a legkevésbé sikerült rész. 

A fényfestéses játékot kínáló négy szobát Picasso fénnyel rajzoló festészeti kísérletei ihlették, de a megvalósítás kissé nyögvenyelősnek érződik: okostelefonnal előbb be kell olvasni egy QR-kódot (ami eleve az interaktív múzeumok rákfenéje), így lehet aktiválni valamelyik sötét szobában lévő kamerás szerkezetet. Ez elé állva be kell kapcsolni az okostelefon zseblámpáját, és azzal a levegőbe rajzolni. A hosszú expozícióra állított kamera rögzíti a fényrajzot: három próbálkozásra van lehetőség, a legjobban sikerült alkotást pedig el lehet küldetni a rendszerrel a látogató által megadott címre. Na, most képzeljék el azt a már nem szomjas angol legénybúcsús társaságot, amelyik ezt a komplex feladatot meg tudná ugrani.

Az Ikono szeptember 1-jétől látogatható. Cím: 1052 Budapest, Váci u 27. Instagram. Jegyárak:

  • Felnőtt (14 éves kor felett): 5700 Ft
  • Gyermek (4-13 éves korig): 3200 Ft
  • Kisgyermek (0-3 éves korig): ingyenes.
  • Fogyatékkal élők számára 50% kedvezmény.
#Kultúra#szelfimúzeum#budapest#ikono#képgaléria#immerzív#élmény#élménymúzeum#pszichedelikus#művészet#trendi#ma

Címlapról ajánljuk