Kultúra

Nádasdy Ádám: Rosszul érzem magam. Csak azt tudom mondani, hogy a Fidesz szégyellje magát

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 10. 13:16

Nádasdy Ádám költő, műfordító egy interjúban azt elárulta, hogy ha külföldön Magyarországról beszélnek, akkor meg szokta védeni a hazáját.

Nádasdy Ádám költő, nyelvész, műfordító a 24.hu-nak adott interjújában kifejtette a véleményét többek között a Libri fóliázásáról, a gyermekvédelminek nevezett homofób törvényről és arról, hogy mit mond külföldön, amikor szóba kerül Magyarország.

Rosszul érzem magam. Csak azt tudom mondani, hogy a Fidesz szégyellje magát

– mondta Nádasdy, aki szerint aljas dolog kampányfogás céljából pont az olvasásnak, az irodalomnak neki menni, pont abban a világban, amikor hálát kell rebegni, ha egy fiatal egyáltalán könyvet vesz a kezébe.

Ráadásul képesek azt a szót a szájukra venni, hogy »gyermekvédelem«. Nem félnek az Istentől? Az volna a gyermekvédelem, ha az élet durvaságával szemben, az internetről ömlő pornóval, lélektelenséggel szemben szépirodalmat adnának a gyerekek kezébe

– mondta a műfordító, aki azt is elmondta, mi történik, amikor Londonban, ahol a férjével él, szóba kerül Magyarország.

Szeretem a hazámat, és szeretném mindig jobb színben feltüntetni. Onnantól kezdve, hogy Horn Gyula átvágta a drótkerítést az osztrák–magyar határon, volt egy-két évtized, amikor teljes büszkeséggel lehetett arról beszélni, hogy magyar vagyok. Most megint olyan, mint a kommunizmus alatt: magyarázom, hogy milyen jó a konyha, milyen szép a Balaton, meg milyen érdekes a nyelv. Ezek mind igazak, de azért ezt el lehetett mondani 1972-ben is

– fejezte ki a véleményét.

Nádasdy ugyanakkor bizakodással tekint a jövőbe, szerinte „az oroszok is kimentek, a törökök is kimentek, majd a Fidesz is visszaszorul”. A költőnek -és műfordítónak augusztusban jelenik meg a prózai fordítása Madách Az ember tragédiájából, e kapcsán adott interjút a 24.hu-nak.

Nádasd Ádámmal a tanártüntetések idején készített interjút az rtl.hu.

Nyitókép: Keleti Éva/ MTVA/Gyűjtemény

#Kultúra#nádasdy ádám#interjú#melegellenes#törvény#fólia#Libri#könyv#író

Címlapról ajánljuk