Kultúra

Ismét úgy írták ki a Zeneakadémia rektori pályázatát, hogy az egyetem jelöltje ne nyerhessen

rtl.hurtl.hu

2023. július 23. 10:48

Állami díjak is kellenek a pályázathoz, de Kutnyánszky Csaba a kiírásban szereplők közül egyiket sem kapta meg. 

Július 21-én éjjel közzétette a Kulturális és Innovációs Minisztérium az új pályázati kiírást a Zeneakadémia rektori posztjára – írta a Magyar Narancs. Erre azért volt szükség, mert a Zeneakadémia oktatói és számos tudományos szervezet tiltakozott Csák Jánosnál a diszkriminatív első kiírás miatt. 

Az újonnan hirdetett álláspályázat abban más az előzőhöz képest, hogy kiterjeszti a jelentkezők körét a klasszikus zene területén kívül érkezőkre és lehetőséget biztosít az előadóművészek mellett az alkotóművészeknek is. Ugyanakkor le is szűkíti azt azokra a pályázókra, akik rendelkeznek 

  • a Kossuth- vagy Széchenyi-díj, 
  • a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, 
  • a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, 
  • vagy a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj kitüntetések valamelyikével. 

A Zeneakadémia szenátusa Kutnyánszky Csabát állította volna jelöltként, aki viszont ennek a feltételnek nem felel meg. Teljesíti viszont ezt a kitételt Keller András, a Concerto Budapest karmestere, akit a szakmában terjedő pletykák szerint szívesen látna a tárca a Zeneakadémia élén. 

Az álláspályázat egyébként éppen a Liszt- és Erkel-díjakat nem veszi figyelembe, miközben ezek a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetések.

Pályázni a kiírás megjelenését követő harminc napon belül, vagyis 2023. augusztus 21-ig lehet, a pályázatok elbírálási határideje október 31.

Nyitókép: Csák János kulturális miniszter – Fotó: Veres Nándor/MTI

#Kultúra#csák jános#rektor#zeneakadémia

Címlapról ajánljuk