Belföld

A BME is beállhat a modellváltó egyetemek sorába

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 13:21

Egyesek kormányzati nyomásról beszélnek.

Már zajlanak a tárgyalások a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Budapesti Műszaki Egyetem között az ügyben, hogy a BME is betagozódjon a modellváltó egyetemek közé, tudta meg egyetemi forrásaitól a 444.

Mint írják, mivel az egyetem nagyon rossz anyagi helyzetben van, „nagyrészt a kormány jóvoltából”, ezért úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy a BME is modellt váltson, ami viszont az EU és a kormány konfliktusa miatt hatalmas presztízsveszteséget jelenthet az egyetemnek.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság decemberben 21 magyar egyetemnél függesztette fel az Erasmus+ csereprogramot és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramot. A döntés értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat a két programból azok a hazai felsőoktatási intézmények, amelyeket közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) tart fent. 

Az EU azt kifogásolta, hogy a vagyonkezelő alapítványok nem biztosítják az uniós források átlátható kezelését, valamint csorbítják a tudományos szabadságot és autonómiát. A diákok külföldi tanulása így bizonytalanná vált, hiszen az érintett egyetemek nem szerződhetnek újra a programokra. 

A 444 megjegyzi: bár a jelenlegi rektor, Dr. Czigány Tibor, a modellváltást ellenzők táborát erősítette, 2022 májusában mégis felhatalmazást kért és kapott a szenátustól, hogy „kontrollált intézményi működésimodell-fejlesztést” készítsen elő és erről tárgyaljon a kormány illetékeseivel. Erre részben az késztette a rektort, hogy a BME komoly anyagi nyomás alá került, a kormány ugyanis 2021-től jóval kevesebb támogatást nyújtott az állami fenntartásban maradt egyetemeknek, sokak szerint épp azért, hogy ezzel is jelezze ezeknek az intézményeknek: az kap pénzt, aki modellt vált. 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

#Belföld#csák jános#budapesti műszaki egyetem#BME#modellváltás

Címlapról ajánljuk