Belföld

Csák János szerint a koreaiak a rokonaink, Amerika pedig egy halott, aminek nő a körme

rtl.hurtl.hu

2023. július 21. 17:51

A kultúraminiszter arról elmélkedett Tusványoson, hogy a koreaiak a rokonaink, és közös bennünk például a K-pop. 

„A koreaiak nekünk rokonaink, csak Dzsungáriából mi nyugatra jöttünk, ők meg keletre mentek” – fejtegette ki gondolatait Csák János pénteken Tusványoson.

A kultúráért és innovációért felelős miniszter mindezt egy kerekasztalbeszélgetésen mondta, ahol a magyar kultúráról elmélkedett Kósa András László, a Bukaresti Liszt Intézet igazgatója, Both Miklós a Hagyományok Háza főigazgatója és Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke társaságában.

Közös most bennünk például a K-pop. Koreában tőlünk kaptak vissza dallamokat, és mérhetetlenül boldogok ennek hatására

– mondta Csák János a Telex tudósítása szerint.

A miniszter többek közt arról beszélt, hogy a magyar kormány félmilliárd forintot költ a kultúrára, és szerinte nem szabad hinni azoknak a cikkeknek, amikben arról írnak, hogy ő visszanyesi a kulturális támogatásokat: „csak a Budapest-fejűséget egy kicsit csökkentem, és máshova is juttatok pénzt” – fogalmazott.

Én komolyan veszem, hogy Klebelsberg Kuno utódja vagyok

– mondta Csák, aki nem mellesleg „kultuszminiszternek” tartja saját magát. 

A miniszter egyebek mellett arról is beszélt a 444 cikke szerint, hogy szerinte az Egyesült Államoknak nagy a cselekvőképessége, de nincs közös identitása.

Kicsit olyan, mint a halott, akinek nő a körme. Történik a dolog, fizikailag történik, cselekvőképes vagyok, de már nincs ott mögötte a lélek. Ez a mi ajándékunk, hogy nekünk magyaroknak meg van ez a kultúránk

– fejtegette Csák János.

Nyitókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter egy pódiumbeszélgetésen az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 20-án. MTI / Veres Nándor

#Belföld#csák jános#tusványos#korea#amerika

Címlapról ajánljuk