Kultúra

Megszólalt a Blokád rendezője, „a bűnös hazugságai miatt” lökte fel a kritikust

rtl.hurtl.hu

2023. június 10. 20:37

De azért sajnálja.

Ahogy arról korábban az rtl.hu is beszámolt, a Blokád rendezője fellökte és lenácizta a Népszava újságíróját a Magyar Mozgókép Fesztivál péntek esti programján. A lap közölte, hogy feljelentést tesz.

Tősér Ádám az Indexnek nyilatkozott az ügyről, amelyben elismerte, hogy fellökte a kritikust.

Megkérdeztem, hogy miért hazudozik, majd arrébb löktem, erre ő dobott egy Neymar-díjas alakítást

– mondja Tősér, majd arra a kérdésre, hogy miért haragudott rá, a rendező azt mondta: „azért, mert ez az ember, akit nem neveznék újságírónak, talán inkább szélsőséges propagandistának, az egyik legsúlyosabb bűnnel, nyílt antiszemitizmussal vádolta meg a filmet és ezzel a Blokád összes alkotóját.”

Tősér szerint Csákvári a cikkében „történelemhamisító, nyíltan antiszemita filmnek nevezte az alkotást”. A rendező később arról beszélt, hogy ő sosem verekszik, de „valóban szenvedélyes, temperamentumos ember”. 

Rendezőként is szenvedélyesen dolgozom, ami ebben a munkában, azt hiszem, előnyt jelent.

Tősér közölte, ha jogi eljárás indul, vállalja a tette következményeit. Szerinte valóban nem kellett volna meglöknie Csákvárit. Szerinte a másik következmény az, hogy ebből az esetből sokak számára „egyértelművé válik egy jól ismert taktika”, amely szerint ha valaki egy alkotás igazságával kapcsolatban kifogy a szakmai érvekből, akkor rögtön előrántja az antiszemitizmus-kátyát. „Ez pedig bűn” – magyarázta. Később hozzátette, Csákvárit is a bűnös hazugságai miatt lökte fel, „de mint mondta, sajnálja, hogy hozzáért”. 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Kultúra#tősér ádám#csákvári géza#blokád#mozgókép fesztivál

Címlapról ajánljuk