Belföld

Egyrészt, másrészt: a Blokád forgatókönyvírója elítéli a tettlegességet, de helyteleníti az ellökött kritikus kritikáját

rtl.hurtl.hu

2023. június 12. 10:50

És megvédte a filmje sokak által kritizált Göncz Árpád-ábrázolását.

Mint arról beszámoltunk, Tősér Ádám, a Blokád című film rendezője tettlegesen lépett fel a Népszava munkatársa, Csákvári Géza ellen a hétvégén a Magyar Mozgókép Fesztiválon. 

Az újságíró az RTL-nek felidézte a pillanatot, amikor a rendező meglökte őt. „Ökölbe szorított kézzel állt, hogy ő most engem kioszt” – mondta egyebek mellett.  Csákvári arról is beszélt: várta volna, hogy a szombat esti gálán, ahol a Blokád lett a legjobb film, minimum elítélik az erőszakot, de semmilyen említést nem tettek az incidensről.  

A film szintén díjazott forgatókönyvíróját, Köbli Norbertet a Mandiner szólaltatta meg az ügyben. Köbli saját filmkritikusi múltját hozta fel, hogy a megtámadott filmkritikus cikkét minősítse: 

„Az erőszak nem megoldás, a tettlegességet elítélem, ugyanakkor voltam filmkritikus, és tudom, hogy van különbség vélemény és rágalmazás között. Én azt gondolom, hogy Csákvári Géza abban az ominózus cikkben átlépte ezt a határt” – mondta a portálnak.

A film sokak által kifogásolt Göncz Árpád-ábrázolásáról többek között azt mondta: 

„A film annyit állít róla, hogy nem volt szent, csupán egy politikus, aki a taxisblokád idején megpróbálta a válságot felhasználni arra, hogy az ő pártja kerüljön hatalomra. Egy MDF-SZDSZ nagykoalíciót akart kikényszeríteni. Illetve szerintem az is benne volt a pakliban, hogy mivel akkor még nagyon fiatal volt a demokrácia, lehetne esetleg úgy csűrni-csavarni, hogy köztársasági elnöki típusú prezidenciális köztársaság legyünk. Egy olyan demokrácia, ahol valójában a köztársasági elnök a főnök, és maga alá gyűri a miniszterelnököt.” 

Köbli 

Az RTL Híradó interjút készített Csákvári Gézával, akit a Blokád rendezője bántalmazott:


Nyitókép: Köbli Norbert átveszi a legjobb forgatókönyvírónak járó díjat a Blokád című filmért a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján 2023. június 10-én Fotó: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#köbli norbert#blokád#tősér ádám#csákvári géza#tettlegesség#NER

Címlapról ajánljuk