Kultúra

Tarolt a Blokád a Magyar Mozgókép Fesztiválon

rtl.hurtl.hu

2023. június 11. 6:34

Tősér Ádám Blokád című alkotását több kategóriában is díjazták. 

Tősér Ádám Blokád című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben – jelentette az MTI. Az operatőrök között Nagy András bizonyult a legjobbnak a Blokád fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Köbli Norbertet találta a zsűri, szintén a Blokádért.

A férfi főszereplő kategóriában Seress Zoltánt díjazták a Blokádban nyújtott alakításáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Tóth Ildikó vihette haza a Blokádért. Emellett a legjobb vágó (Makk Lili), és a legjobb maszk (Görgényi Réka) kategóriában is díjazták.

A legjobb rendező a Magasságok és mélységek alkotója, Csoma Sándor lett. A legjobb női főszereplő kategóriában a díjat megosztva Pál Emőke, a Magasságok és mélységek és Román Katalin, a Hat hét művésznői vehették át.  A legjobb férfi mellékszereplő díját Thuróczy Szabolcsnak ítélte a zsűri a Larryben nyújtott alakításáért. A legjobb hangmérnök díját Tőzsér Attila vehette át az Együtt kezdtükért, a legjobb zeneszerző díját pedig Barabás Lőrinc kapta A másik érintése zenéjéért

Koltai Lajos, operatőr, a zsűri elnöke azt hangsúlyozta, hogy jelöltnek lenni a filmszemlén legalább olyan nagy dolog, mint elnyerni a díjat. Koltai Lajos mellett a zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr voltak.

Tősér Ádám közben azzal került be a hírekbe, hogy fellökte és lenácizta a Népszava újságíróját a Magyar Mozgókép Fesztivál péntek esti programján. A lap közölte, hogy feljelentést tesz. Tősér Ádám elismerte, hogy fellökte a kritikust. Elmondása szerint „azért, mert ez az ember, akit nem neveznék újságírónak, talán inkább szélsőséges propagandistának, az egyik legsúlyosabb bűnnel, nyílt antiszemitizmussal vádolta meg a filmet és ezzel a Blokád összes alkotóját.”

Nyitókép:Tősér Ádám rendező (j) és Lajos Tamás prodcuer (b) átveszi a legjobb játékfilmnek járó díjat a Blokád című alkotásért Káel Csaba filmügyi biztostól a Magyar Mozgókép Fesztivál veszprémi díjátadó gáláján 2023. június 10-én. MTI/Vasvári Tamás

 

#Kultúra#blokád#tősér ádám#díjazottak#film

Címlapról ajánljuk