Kultúra

Az SZFE rektorát zavarja, hogy nyilvánosan számonkérték rajta Karsai György kirúgását

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 30. 16:33

Rátóti Zoltán azt mondta, nem közölt azonnali hatályú felmondást a professzorral, de a munkavégzési kötelezettség alól felmentette.

Levélben kérték a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektorától, Rátóti Zoltántól az intézmény hallgatói és doktorjelöltjei, hogy vonja vissza az SZFE Doktori Iskolájának vezetője, Karsai György felmentését.

A Népszava birtokába jutott a rektor válasza: ebben Rátóti Zoltán először is aggályait fejezte ki amiatt, hogy a levélírók még azelőtt a nyilvánossághoz fordultak, hogy ő érdemi választ adott volna.

A konkrét személyi kérdésben hozott döntésem minden szempontból megalapozott, előkészített, átgondolt és jogszerű volt

– közölte Karsai György felmentése kapcsán, amit azzal indokolt, hogy az SZFE Doktori Iskolájának vezetője februárban úgyis nyugdíjba vonul, a most induló tanévet pedig a rektor már új vezetővel akarta elkezdeni.

Az Önökhöz eljutott információkkal ellentétben nem közöltem azonnali hatályú felmondást Karsai professzor úrral, Professzor úr jelenleg is állományban van, éppen felmondási idejét tölti, az azonban igaz, hogy munkavégzési kötelezettsége alól a felmondás közlésének napján felmentettem

– jelentette ki levelében Rátóti Zoltán. Ahhoz ugyanakkor a rektor hozzájárul, hogy Karsai György a folyamatban lévő feladatait végigvigye a doktori képzések zökkenőmentes biztosítása érdekében, de már nem a doktori iskola vezetőjeként.

Korábban a Népszava arról számolt be, hogy az SZFE szenátusa a korábbi rektort, M. Tóth Gézát is kizárta az intézmény Doktori Tanácsából. Az intézmény megmaradt vezető oktatói a Magyar Felsőoktatási Habilitációs Bizottsághoz fordultak, jelezve, hogy az SZFE, amely egyedülálló doktori képzéseket visz, közel került ahhoz, hogy elveszítse akkreditációját a doktori törzstagok és a tudományági megfelelést mutató professzorok kritikusan alacsonnyá vált létszáma miatt.

Karsai György egyébként azt mondta: amikor indoklást kért Rátóti Zoltántól, a rektor azt válaszolta neki, hogy „nem tartozom magyarázattal”.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

#Kultúra#szfe#rátóti zoltán#karsai györgy#kirúgás#felsőoktatás

Címlapról ajánljuk