Belföld

Rátóti Zoltán rektor kirúgta Karsai Györgyöt, az SZFE doktori iskolájának vezetőjét

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 26. 20:27

Karsai elmondása szerint amikor indoklást kért a rektortól, ő úgy válaszolt: „nem tartozom magyarázattal”.

Azonnali hatállyal felfüggesztették Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, írja a Népszava. A döntést délelőtt hozta meg Rátóti Zoltán rektor a lap szerint.

Karsai azt mondta: a rektor korábban jelezte, hogy találkozni szeretne, majd indoklás nélküli, egyoldalú felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Amikor Karsai indoklást kért, így válaszolt: „nem tartozom magyarázattal”.

A 69 éves Karsai György 1996-tól tanít a Színház- és Filmművészeti  Egyetemen, hivatalosan 2014 óta vezeti a Doktori Iskolát. Rátóti 2020 augusztusában, frissen megválasztott kuratóriumi tagként arról beszélt: a kormány által kierőszakolt „modellváltás” által bővülnek az egyetem lehetőségei, és ez „nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé”.

Erre Karsai nyílt levélben válaszolt: azt írta, hogy Vidnyánszky Attila és köre hívatlanul érkeztek az SZFE-re. Szeptemberben Vidnyánszky azt mondta Karsairól: „Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő”.

Gábor György filozófus szerint Vidnyányszky „olyan módon zsidózta le Karsai Györgyöt, ahogy zsidózni csak a legprimitívebb keretlegények szoktak”. Keresztény értelmiségiek viszont úgy nyilatkoztak: Vidnyánszky nem antiszemita megjegyzést tett, hanem „valószínűleg csak nem jutott eszébe a vita hevében, hogy nemzetietlenséggel, a kereszténység iránti ellenségességgel a harmincas években a magyarul érző és gondolkodó zsidó értelmiséget vádolták”.

Karsai korábban arról beszélt az RTL Híradónak: a színművészeti 155 éve jól működik, ezért sincs szükség a modellváltásra.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#karsai györgy#szfe#rektor#rátóti zoltán#kirúgás

Címlapról ajánljuk