Külföld

„Elszabadult a pokol” – utasok mondták el, mi történt a turbulenciába került szingapúri gép fedélzetén

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 12:39

Plafont fejjel áttörő felrepült emberek, fejsebtől csurom véres utasok, páni félelem és sikoltozások. Ilyen jelenetek játszódtak le a turbulenciába adódott szingapúri repülőgépen. 

Kedden egy ember meghalt, és tucatnyian megsérültek, miután erős turbulenciába került a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó egyik járata. Az esetben egy brit férfi, a 73 éves Geoff Kitchen hunyt el, feltehetően szívroham miatt. Több mint 70 embert kellett különböző sérülések miatt kórházba szállítani, miután a gép kényszerleszállást hajtott végre Bangkokban.


Hatan súlyosan, 39-en közepesen, 26-an pedig könnyebben sérültek meg. Az egyik sérült, Teandra Tukhunen a Sky Newnak elmondta, hogy aludt, amikor a gép turbulenciába került, és még mielőtt esélye lett volna bekapcsolnia az övet, a plafonnak csapódott.

Elszabadult a pokol

Az Új-Zélandra utazó Andrew Davies a CNN-nek elmondta, hogy sima utazás volt, amíg nagyjából tíz órával a felszállás után a gép hirtelen nagyot nem zuhant. Elmondása szerint éppen a reggelit szolgálták fel, és ő egy filmet nézett, amikor megjelent a kapcsolják be az öveiket figyelmeztetés.

Hála istennek, hogy bekapcsoltam, mert pár pillanattal később elszabadult a pokol.

A sajtónak nyilatkozó utasok elmondása szerint az egész csak néhány pillanatig tartott. A gép előbb fel, majd hirtelen lement, és minden repülni kezdett az utastérben: cipők, szemüvegek, párnák, takarók, mobiltelefonok, ételek, tányérok és evőeszközök. Valamint az emberek.

A Singapore Airlines turbulenciába került gépének belseje az eset után. Fotó: REUTERS/Stringer 

A 28 éves Dzafran Azmir a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, aki ült, és nem volt bekötve, azonnal a plafonnak csapódott. Néhányan a fejükkel horpasztották be a poggyásztartó rekeszeket, és volt, aki át is törte a plafont – tette hozzá. Az egész nagyon gyorsan történt – közölte.

Az utasok elmondása szerint volt, aki éppen a vécén volt az eset idején, és csúnyán megsérült, amikor beverte a fejét a plafontba. Egy 68 éves brit férfi elmondta, volt olyan is, aki szaltózott a széksorok között, mert éppen állt, amikor a gép a turbulenciába került.

A Singapore Airlines turbulenciába került gépének belseje az eset után. Fotó: REUTERS/Handout

Davies elmondta, hogy az eset után sokan sikoltoztak, és amikor hátranézett látta, hogy az egyik női utas arca csurom véres volt a fején keletkezett nagy seb miatt, egy idős utas pedig „súlyos sokkot kapott”. Hozzátette, hogy a később elhunyt Geoff Kitchen közvetlenül mögötte ült, és segített lefektetni őt a padlóra, ahol orvosok húsz percen próbálták újraéleszteni. Az utasok dicsérték a személyzet tagjait, akik sérüléseik ellenére nyugodtan segítettek az utasoknak.

A Singapore Airlines turbulenciába került gépének belseje az eset után. Fotó: REUTERS/Stringer 

Egy nászútjukról hazarelé tartó ausztrál házaspár az ABC ausztrál televíziónak elmondta, hogy be volt kötve az övük, így fizikailag nem sérültek meg, de a feleség kijelentette:

Mindig is féltem a turbulenciától, de ezek után biztosan nem fogok egyhamar repülőgépre ülni.

Nyitókép:REUTERS/Stringer 

#Külföld#turbulencia#szingapúr#london#singapore airlines#utasok

Címlapról ajánljuk