Külföld

Gátszakadás Oroszországban: már több mint négyezer embernek kellett elhagynia otthonát

rtl.hurtl.hu

2024. április 7. 7:26

Már több mint négyezer embert, köztük ezer gyermeket kellett evakuálni, miután átszakadt egy gát az oroszországi Urál hegységben.

Az oroszországi Urál hegységben található Orszk városban már mintegy 2500 lakóépület került víz alá, miután a közelben átszakadt egy gát még pénteken. A Moszkvától 1800 kilométerre keletre, a kazah határ közelében fekvő Orszk környékén szombat délutánig már több mint négyezer embert evakuáltak – számolt be róla a Guardian.

Az Orenburgi terület második legnagyobb, 230 ezer lakosú településének óvárosát öntötte el a víz. Fennakadások vannak az ivóvízellátással, a mentőszolgálatok egész éjszaka dolgoztak. A hatóságok korábban három ember holttestét találták meg az árvíz sújtotta területeken, de közülük legalább kettőnek a halála nincs összefüggésben a természeti csapással. A legfrissebb beszámolók szerint

már 4 208 embert, köztük 1 019 gyermeket kellett evakuálni, és több mint 2500 lakás érintett.

Az orosz hatóságok nyomozást indítottak, hogy kiderítsék, gondatlanság vezethetett-e a 2014-ben épült gát átszakadásához. A városrészben egyre emelkedik a vízszint, elszigetelődik a környék. A város polgármestere korábban azt mondta, hogy a közeli Urál folyó vízszintje néhány óra alatt csaknem 3 métert emelkedett, és már a jelenleg is 2 méterrel meghaladja a kritikus szintet – írta az MTI.

Az egész Orenburgi területen szükséghelyzetet rendeltek el, közben a szomszédos Kazahsztánt is árvíz sújtja. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kijelentette, hogy a mostani lehet az elmúlt 80 év legpusztítóbb természeti katasztrófája az országban méretét és hatását tekintve.

Nyitókép: Russian Ministry of Emergency via Reuters

 

#Külföld#gátszakadás#oroszország#ural-hegység#evakuálás#orszk

Címlapról ajánljuk