Külföld

Navalnij felesége átveszi férje munkáját, ő folytatja a harcot

Kovács IstvánKovács István

2024. február 19. 14:33

Julija Navalnaja bejelentkezett, hogy átvegye néhai férje, Alekszej Navalnij helyét az orosz ellenzék élén.

Videóüzenetet tett közzé Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij felesége, amelyben megfogadta, hogy folytatja néhai férje politikai munkáját, és felszólította az oroszokat, hogy álljanak mellé a szabad Oroszországért folytatott küzdelemben – írja a Guardian.

Folytatni fogom Alekszej Navalnij munkáját. Szabad Oroszországban akarok élni, szabad Oroszországot akarok építeni

– mondta a videóban.


„Arra kérlek titeket, hogy álljatok mellém. Hogy ne csak a gyászban és a végtelen fájdalomban osztozzunk. Azt kérem, hogy osztozzatok a dühömben és a haragomban azok iránt, akik meg merték ölni a jövőnket.”

A 47 éves Navalnaja azzal vádolta az orosz hatóságokat, hogy meggyilkolták férjét, elrejtették a holttestét, hogy megvárják, míg a novicsok idegméreg nyomai eltűnjenek a testéből. Azt mondta, tudja, hogy „pontosan miért ölte meg Putyin három nappal ezelőtt Alekszejt. És ezt hamarosan el fogjuk mondani” – tette hozzá.

Navalnaja azt mondta, hogy Alekszej megölésével Putyin megölte a szíve és a lelke felét. 

De a másik felem még mindig megvan, és ez azt mondja nekem, hogy nincs jogom feladni

– folytatta Navalnaja, aki két éve látta utoljára férjét.

Navalnij neje évekig kerülte a nyilvánosságot, ritkán adott interjút. Ehelyett a férje mellett állt, amikor az tömeges tüntetéseket szervezett Oroszországban. Miután Navalnijt megmérgezték és kómába került, akkor kimenekítette az országból.

Sokan Oroszországban és azon kívül is az ellenzék természetes örökösének tekintik Navalnij feleségét. Navalnaja a 27 EU-tagállam külügyminisztereivel találkozik hétfőn Brüsszelben, az EU Külügyek Tanácsán.

Pár napja Navalnaja Putyinnak üzent:


Pénteken közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat, hogy meghalt a börtönben Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. Az orosz ellenzéki vezető 2021 januárja óta volt börtönben, ahol 11 és fél éves büntetését tölti feltételes szabadlábra helyezés megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt. Augusztusban pedig újabb 19 évig tartó börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták szélsőséges csoport szervezésének és finanszírozásának vádjában.

Nyitókép: Reuters/Yves Herman

#Külföld#oroszország#alekszej navalnij#julija navalnija#ellenzék#Videó#üzenet#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk