Külföld

Navalnij felesége: Putyin nem ússza meg a büntetést a férjem halála miatt

rtl.hurtl.hu

2024. február 16. 15:01

Julia Navalnij szavaiból az is kiderül: egyelőre nem veszi készpénznek férje halálát, de ha igaz a hír, Putyinnak és bandájának felelnie kell.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, valamint társai nem fogják megúszni szárazon, ha igaznak bizonyulnak az Alekszej Navalnij haláláról szóló hírek, mondta pénteken az orosz ellenzéki vezető felesége, Julia Navalnij.

A gyászoló nő felszólította a nemzetközi közösséget, hogy fogjanak össze, és harcoljanak az Oroszországban uralkodó „szörnyű rezsimmel” szemben. Navalnij a kijelentést a Müncheni Biztonsági Konferencián tette, írja a Reuters. Pontosan azt mondta: 

Nem tudom, hogy higgyek-e, vagy sem ezeknek a szörnyű híreknek, amelyeket csak kormányzati források erősítenek meg. Mind tudjuk, hogy nem lehet megbízni Putyin kormányában. Folyamatosan hazudnak.


Így folytatta: „De ha ez igaz, azt akarom, hogy Putyin, és körülötte mindenki, a barátai, és a kormánya is tudják, hogy számon fogják őket kérni amiatt, amit az országunkkal, a családunkkal, és a férjemmel tettek. Ez a nap pedig hamarosan itt lesz”.

A CNN idézi Alekszej Navalnij édesanyját, Ljudmila Navalnaját a Novaja Gazeta orosz független hírportál alapján.

Nem akarok hallani semmilyen részvétnyilvánítást. A fiunkat 12-én láttuk a börtönben – látogatóban voltunk. Életben volt, egészséges és vidám volt.

Korábban arról írtunk: Navalnij 2021 januárja óta volt börtönben, ahol 11 és fél éves büntetését töltötte feltételes szabadlábra helyezés megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt. Augusztusban pedig újabb 19 évig tartó börtönbüntetést kapott, miután bűnösnek találták szélsőséges csoport szervezésének és finanszírozásának vádjában.

A Jamali Nyenyecföld börtönszolgálata azt közölte, hogy Alekszej Navalnij „rosszul érezte magát” a pénteki séta után. A közlemény szerint „szinte azonnal elvesztette az eszméletét”. Magyar és külföldi szereplők is megemlékeztek róla és munkájáról, ezeket a reakciókat itt gyűjtöttük össze.

Nyitókép: Michael Loccisano / Getty Images

#Külföld#julia navalnij#alekszej navalnij#feleség#putyin#felelősség#ellenzék#büntetés

Címlapról ajánljuk