Külföld

A Navalnij holttestén talált sérülések alapján meggyilkolhatták, de más rejtélyes körülmény is akad

Mohos MátéMohos Máté

2024. február 18. 15:29

A hivatalos orosz állami közlés szerint Navalnij összeesett egy séta során. A holttestén azonban olyan sérülések találhatóak, amelyekből arra lehet következtetni: Putyin kérlelhetetlen kritikusát erősen a földre szorították, miközben teste görcsrohamtól remegett. Egy fogolytársa pedig rejtélyes körülményekről számolt be Navalnij halálának estéjén.

Kiderült, hogy a híres orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij holttestét a Szalehard körzeti kórház hullaházában tartották egy ideig, ahol valamiért nem boncolták fel, írja a Novaja Gazeta független orosz lap, amelynek riporterei az aktivistához érkező mentősökkel is beszéltek. Ők arról számoltak be: Navalnij holttestén olyan sérülések találhatóak, amelyekből arra lehet következtetni: az orosz ellenzékit erősen a földre szorították, miközben teste görcsrohamtól remegett.

A lap egy másik cikkében pedig Navalnij rabtársát szólította meg, aki rejtélyes körülményekről számolt be a haláleset előtti éjszakáról.

A Navalnij holttestén talált sérülések alapján meggyilkolhatták, de más rejtélyes körülmény is akad
Navalnij holttestét vélhetően ezen az útvonalon szállították. Fotó: Google Maps

Nem engednek akárkit a holttest közelébe, de nagyon senki nem akarja, hogy köze legyen hozzá

A Novaja Gazetánál úgy tudják, hogy szombatig még nem végezték el a holttesten a boncolást. Navalnij testét a mentősök először a Kharp falvánál található büntetőtábortól 36 kilométerre található Labytnangi városának kórházába vitték, majd pénteken Szalhardba szállították – ám ahogy korábban beszámoltunk róla, onnan már állítólag tovább is vitték. Az egyik mentős arról beszélt:

Általában a börtönben elhunytak holttesteit egyenesen a halottkém hivatalába viszik boncolásra, de ebben az esetben valamilyen oknál fogva egy sima kórházba szállították.

Így folytatta: „Bevitték a hullaházba, aztán két rendőrt állítottak az ajtóhoz. Akár ki is rakhattak volna egy táblát azzal a feliratta, hogy »valami gyanús dolog folyik itt!« Természetesen mindenki tudni akarta, mi történt, hogy mire fel ez az óriási titkolózás, illetve hogy valami komoly dolgot rejtegetnek-e.”

Ezután hamarosan megérkezett a kommüniké arról, hogy Navalnij halálakor „nem történt bűncselekmény”, illetve nem fegyver által halt meg. A kórházban pedig arról beszéltek az ott dolgozók, hogy a legtöbb patológust eltiltották attól, hogy elvégezze a boncolást. Vannak, akik úgy tudják, hogy Moszkvából jött a parancs, vannak, akik szerint pedig a kórház igazgatósága döntött így.

A dolgozók arról beszéltek: mindenki tisztában van a haláleset politikai természetével, és többen félnek, hogy ha bármi közük lenne a holttesthez (ne adj’ isten felboncolnák azt), akkor számukra is lehetnének következmények. A tapasztalt mentős viszont az általa látott sérülések alapján azt valószínűsíti, hogy Navalnijnak szívleállása lehetett, amely után megpróbálták újraéleszteni. 

Azt viszont senki sem tudja, hogy történhetett a szívleállás.

„Rejtélyes zűrzavar” a Navalnij halála előtti éjszakán

A lap nagy nehezen kapcsolatba került az IK-3 büntetőtábor egyik lakójával, aki arról beszélt: a kolónián „rejtélyes zűrzavar” tört ki a Navalnij halálát megelőző nap folyamán. Az esti motozást az őrök szokatlanul sietve végezték, és megerősítették a tábor biztonsági intézkedéseit.

Hallottuk, hogy az éjszaka közepén autók hajtanak be a börtön területére, de a cellák ablakain keresztül nem láttuk, pontosan hova

– mondta a rab. Másnap reggel pedig épphogy nem sietve, hanem szokatlanul alaposan kutatták át az őrök az összes cellát. Lefoglaltak többek között telefonokat, kártyapaklikat, illetve fűtőtesteket is, amelyek birtoklását korábban elnézték a szibériai hidegben fagyoskodó raboknak. A megkérdezett fogoly megjegyezte, hogy általában az ilyen alapos kutatásokról egy hónappal korábban értesítik őket, mivel sem a raboknak, sem a börtönőröknek nem érdeke, hogy sok szabálytalanságra derüljön fény.

Délelőtt tíz óra körül aztán futótűzként terjedt a börtönben Navalnij halálának a híre. Ám ekkor még rögtön nem érkezett mentő: csak azután, hogy hivatalosan is bejelentették a hírt. Ebből a rab arra következtet, hogy az ellenzéki korábban halt meg, mint azt a hivatalos tájékoztatás állította – valószínűleg még az előző éjszaka folyamán.

Úgy néz ki, hogy Navalnij utolsó óráinak története örökre rejtély maradhat a nyilvánosság elől. Ugyanis a halálhír után nem sokkal a közeli börtönök vezetői, valamint több hatóság képviselői is megérkeztek az IK-3 területére – vélhetően azért, hogy egyeztessék a halálesettel kapcsolatos narratívájukat.


Nyitókép: Nikita Shvetsov / Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#alekszej navalnij#holttest#börtön#szibéria#hullaház#sérülés#gyilkosság#rejtély#körülmény#oroszország#vlagyimir putyin#ellenzék

Címlapról ajánljuk