Külföld

Megtörtént: kirúgta Zelenszkij a hadsereg főparancsnokát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 8. 17:02

Megtörtént, amiről hetek óta szóltak a találgatások, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy leváltotta Valerij Zaluzsnij tábornokot az ukrán hadsereg éléről.

Találkoztam Valerij Zaluzsnij tábornokkal. Megköszöntem neki az Ukrajna védelmében töltött két évet. Megbeszéltük, hogy milyen megújulásra van szüksége az Ukrán Fegyveres Erőknek. Azt is megbeszéltük, hogy kik lehetnek tagjai az Ukrán Fegyveres Erők új vezetésének. Ennek a megújulásnak most jött el az ideje. Azt indítványoztam Zaluzsnij tábornoknak, hogy maradjon a csapat tagja. Győzni fogunk, ehhez kétség nem fér. Dicsőség Ukrajnának!

Ezekkel a szavakkal jelentette be csütörtök délután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy leváltotta Valerij Zaluzsnij tábornokot az ukrán hadsereg éléről. 

Az ukrán elnök a Twitteren tett bejelentéshez egy fotót is mellékelt, amin ő és Zaluzsnij látható, mosolyogva, kézfogás közben. Zaluzsnij bal keze ujjaival a győzelem egyezményes V-jelét mutatja.

Frissítés: az ukrán elnök a hivatalos elnöki honlapon közzétett részletes közleményében bejelentette, hogy a hadsereg élére Olekszandr Szirszkij vezérezredest nevezte ki. Zelenszkij így méltatta az új főparancsnokot: 

Sikeres védelmi tapasztalatokkal rendelkezik – ő vezette a kijevi védelmi műveletet. Sikeres támadó tapasztalattal is rendelkezik – amit a harkovi felszabadító hadműveletben bizonyított.

Mint arról korábban részletesen írtunk, az ellentámadás sikertelensége állhat Volodimir Zelenszkij és Valerij Zaluzsnij tábornok közti feszültség hátterében. Zaluzsnij leváltása bő egy hete eldöntött kérdésnek számított, csak abban volt bizonytalanság, hogy mikor jelenti be az elnök a hírt, hogy mikor veszi át Zaluzsnij helyét például Kirill Budanov, a titkosszolgálat vezetője, és hogy mennyire lesz sima a vezetőváltás az ukrán hadsereg élén.

Volodimir Zelenszkij a várakozások szerint nem áll meg Zaluzsnij leváltásánál. Az ukrán elnök az olasz Rai News-nak interjújában nemrég már kormányátalakításról beszélt. „Újraindításra, új kezdetre van szükség” – jelentette ki az ukrán elnök, hozzátéve, hogy nem egyetlen személyről, hanem az ország vezetésének irányáról van szó. Az elnök szerint Ukrajna katonai és polgári vezetésének széleskörű átalakítására van szükség ahhoz, hogy újra fokozzák az Oroszország elleni háborús erőfeszítéseket.

Nyitókép: @ZelenskyyUa / Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#Volodimir Zelenszkij#Valerij Zaluzsnij#főparancsnok#ukrán hadsereg#leváltás

Címlapról ajánljuk