Külföld

Már Afrikában is lövik egymást az ukránok és az oroszok

Kovács IstvánKovács István

2024. február 6. 15:26

Közzétettek egy videót, amelyen egy wagneres katona beszél arról egy ukrán kommandósnak, mit is csinálnak az oroszok Afrikában. 

Az ukrán különleges erők Szudánban harcolnak az orosz Wagner-csoport és az általuk támogatott lázadó Rapid Support Forces (RSF) ellen – írja a Guardian.

A Kyiv Post egy rövidfilmet tett közzé, amely állításuk szerint az ukrán katonai hírszerzéstől származik. A videón egy orosz fogoly látható, akit két afrikai férfi mellett kihallgatnak. Az orosz katona arról beszélt, hogy a Wagner tagja, és a Közép-afrikai Köztársaságból érkezett Szudánba, ahol a társai állomásoznak, hogy egy 100 fős csapat segítségével megdöntsék a helyi kormányt.

A videó azután került elő, hogy hónapok óta folynak a találgatások arról, hogy ukrán erők tevékenykednek Szudánban egy olyan terv részeként, hogy messze az ukrajnai frontvonalaktól akarnak orosz érdekeltségekre csapást mérni. Korábban olyan videók is nyilvánosságra kerültek, amelyeken kamikaze dróncsapások láthatóak az RSF-erők ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptemberben az írországi Shannon repülőterén találkozott a szudáni hadsereg vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhan. Megvitattuk közös biztonsági kihívásainkat, az Oroszország által finanszírozott illegális fegyveres csoportok tevékenységét is – mondta akkor az ukrán államfő.

A szudáni hadsereg tavaly tavasz óta harcol az RSF ellen. Számos jelentés szerint a lázadókat a Moszkva szorosabb ellenőrzése alatt újjáalakult Wagner támogatja.

Mitrovits Miklós történész szerint tévesen nevezik a Wagnert magánhadseregnek. A csoport inkább Putyin proxyhadserege: nem az orosz hadsereg avatkozik be a Közép-afrikai Köztársaságban, Líbiában, Szíriában, hanem elküldik a wagnereseket. Itt többet is megtudhat:


Nyitókép: Youtube

#Külföld#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#szudán#Wagner#zsoldosok

Címlapról ajánljuk