Külföld

Tüntetők várták Szijjártót Ungváron

Kovács IstvánKovács István

2024. január 29. 12:36

Szijjártó Péter már tárgyal Dmitro Kulebával és Andrij Jermakkal, egy fotót már közzé is tettek róla. A magyar külügyminiszter ungvári programja a temetőben indult.

„A kárpátaljai magyarok is az Európai Unióhoz akarnak tartozni” – ez a felirat várta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Ungváron hétfőn.

A molinót az Újratervezés nevű aktivistacsoport kárpátaljai csapata tartotta. Keresztény Zoltán, a csoport vezetője azt írta az X-en, hogy a városháza előtt várják a tárcavezetőt, akit ő csak Putyin személye körüli miniszternek írt.


Szijjártó hétfőn találkozik ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával Ungváron, hogy előkészítsék a lehetséges Orbán-Zelenszkij csúcstalálkozót. A magyar külügyminiszter helikopterrel indult el, a gép a dunakeszi reptérről szállt fel, ami mindössze tíz percre van a házától.


A jelek szerint csak a határig utazott a rendőrségi géppel, a miniszter a Facebook-oldalára olyan képeket töltött fel, ami szerint a határ túloldalán már közúton mentek erős kísérettel.


A külügyminiszter programja egyébként koszorúzással indult, a vendéglátói kivitték az ungvári Kálvária temetőbe, hogy fejet hajtsanak a háború áldozata előtt. Szijjártó azt írta a posztjában, hogy „egyre több a halott a csatatéren, nem szabad engedni, hogy még többen haljanak meg! A háborúnak véget kell vetni, emberéleteket csak békével lehet menteni.”


Az elnöki hivatal már közzétett egy fotót a Telegram-oldalán, ahogy Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője és Dmitro Kuleba tárgyal Szijjártóval. Várhatóan délután derül ki, mire jutottak a felek.


Rácz András, a Berlinben működő Német Külpolitikai Társaság (DGAP) kutatója és a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója az rtl.hu-nak azt mondta, hogy ukrán oldalról komoly szándék van arra, hogy javuljon a két ország viszonya, ám szerinte érdemi előrelépés egy Zelenszkij-Orbán találkozón lehetne.

A csúcstalálkozó – amit most készítenek elő – azért is jöhet létre, hogy mindkét fél felkészüljön a februári EU-csúcsra, ahol az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós uniós támogatásról döntenek majd. Orbán Viktor miniszterelnök korábban elfogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívását, de hangsúlyozta: egy ilyen találkozót megfelelő előkészítés nélkül nem érdemes lebonyolítani.

Nyitókép: Twitter/Zoltan Kereszteny

 

#Külföld#szijjártó péter#ukrajna#Ungvár#dmitro kuleba#andrij jermak#temető#tüntetők

Címlapról ajánljuk