Külföld

Nem került szabadlábra Joseph Fritzl, az amstetteni rém

rtl.hurtl.hu

2024. január 25. 11:49

Elutasította egy osztrák bíróság, hogy szabadlábra helyezzék az amstetteni rémként ismertté vált Joseph Fritzlt, de egy kis győzelmet elért. 

Elutasította egy osztrák bíróság Joseph Fritzl szabadlábra helyezései kérelmét, de egyetértettek abban, hogy át lehet szállítani egy rendes börtönbe a börtönpszichiátriáról, mert már nem számít veszélyesnek. A csütörtöki döntés értelmében a 88 éves Fritzlnek rendszeresen kell járnia pszichoterápiára, valamint pszchiátriai felülvizsgálatokon kell átesnie egy tízéves próbaidőszak alatt.

Bár ügyvédjeinek nem sikerült elérni szabadon engedését, a döntést így is győzelemként élhetik meg, mert a pszichiátrián sokkal szigorúbban megkötöttségek mellett élhetett, mint egy átlagos börtönben – írta az AP amerikai hírügynökség. Ügyvédje, Astrid Wagner közölte, hogy tovább küzdeni azért, hogy védencét feltételesen szabadlábra helyezzék és jövőre újra beadja a kérelmet szabadon engedésére.

A férfit azután ítélték életfogytiglani börtönre, hogy kiderült: 24 évig pincében tartotta saját lányát, akinek hét gyereket nemzett. Szabadon engedésének híre egy hete röppent fel az osztrák sajtóban, ami arról számolt be, hogy a 88 éves Joseph Fritzl demenciában szenved, és már nem jelent veszélyt a társadalomra.


A bíróság csütörtöki döntése még nem jogerős, az ügyészség 15 napig fellebbezhet ellene. Egy évvel korábban egy bíróság hasonló döntést hozott, de akkor az ügyészi fellebbezés után egy bécsi bíróság megváltoztatta a döntést.

Nyitókép: Joseph Fritzl a tárgyalásán, 2009. március 19-én. Fotó: APA via Getty Images

#Külföld#Joseph Fritzl#amstetteni rém#szabadlábra helyezés#börtön#bíróság#ausztria

Címlapról ajánljuk