Külföld

Floridában büntethetővé tennék, ha valaki rasszizmussal, szexizmussal, vagy homofóbiával vádol másokat

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 18:23

A törvényjavaslat kritikusai a szólásszabadság miatt aggódnak, mivel a rendelkezés a sajtó jogköreit is komolyan csorbítaná.

Törvényjavaslat került a floridai állami szenátus elé, amely büntethetővé tenné, és rágalmazássá nyilvánítaná azt, ha valaki mást szexizmussal, homofóbiával, illetve rasszizmussal vádol, tudósított róla a CBS. A javaslatot a republikánus Jason Brodeur nyújtotta be.

A tervezet jelentősen megkönnyítené azt, hogy az ilyesmikkel megvádoltak pereljenek vélt, vagy valós sérelmeikért. Az SB-1780-as törvényjavaslat vonatkozó része így hangzik: „per se rágalmazásnak számít az olyan vád, amely a védencről azt állítja, hogy diszkriminált egy személyt vagy a csoportot rassz, nem, szexuális irányultság, vagy nemi identitás alapján”.

Az USA-ban a legfelsőbb bíróság 1964-es döntése óta a rágalmazás miatt pereskedőknek be kell bizonyítaniuk, hogy a tettet „tényleges rosszindulatból” követték el. Azonban a mostani törvényjavaslat értelmében erre nem lenne szükség. Nem csak akkor számítanának rágalmazásnak az efféle vádak, ha tudatos, tervszerű lejáratás történik, hanem elviekben bármilyen esetben, amikor valakire a fentiekkel kapcsolatos jelzőket használnak.

A pert elvesztőket pedig legalább 35 ezer dollárra lehetne büntetni.

A javaslat kritikusai szerint ezen kívül azért is korlátozná jelentősen a szólásszabadságot a javaslat, mert az azt is komolyan korlátozná, hogy ki minősül közszereplőnek. (A legtöbb ország jogrendszerében a közszereplők durvább minősítgetése is csak különleges esetekben számít rágalmazásnak.)

A harmadik, elég radikális húzása a törvénytervezetnek az, hogy több privilégiumot is megvon az újságíróktól és a médiától: például a sajtó egyik legfontosabb alapvetését, mely szerint az újságírót semmilyen körülmények között kötelezni a név nélkül nyilatkozó források személyazonosságának felfedésére.

A Ron DeSantis republikánus kormányzó alatt elfogadott, esetekben elég hajmeresztő floridai törvényekről korábban már többször is beszámoltunk.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#florida#ron desantis#törvényjavaslat#rágalmazás#szexizmus#rasszizmus#média#homofóbia

Címlapról ajánljuk