Külföld

Ma engedik ki a börtönből Oscar Pistoriust, aki 2013-ban meggyilkolta barátnőjét

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 8:12

A dél-afrikai paralimpikon több lövéssel megölte barátnőjét, Reeva Steenkampot.

Pénteken feltételesen szabadlábra került Oscar Pistorius dél-afrikai paralimpikon futóbajnok, 11 évvel azután, hogy meggyilkolta a barátnőjét, Reeva Steenkampot, írja a BBC.

Pistoriust  több mint 13 év börtönre ítélték, ennek a felét töltötte le. 

A gyilkos sportoló történetét bemutató cikkünkben ezt írtuk:

„A dél-afrikai parasportoló történelmet írt, amikor két művégtaggal ép testű sprinterek között indulhatott a londoni nyári olimpián, aminek ő volt az egyik legnagyobb sztárja. Világszerte milliók imádták, a fogyatékkal élők példaképként és hősként tekintettek rá. Mindez egy pillanat alatt megváltozott 2013-ban, amikor Valentin-napon több lövéssel megölte barátnőjét. Reeva Steenkamp éppen a vécében volt, amikor Pistorius az ajtón keresztül lelőtte. A férfi állítása szerint betörőnek hitte, ezt azonban nem mindenki hitte el. Köztük a nő szülei sem, akik állítják, hogy szándékosan ölte meg lányukat.”

Mint írtuk, 2023 márciusában meghallgatást tartott a feltételes szabadságra bocsátás ügyében eljáró bizottság, mert a sportoló szeretett volna kedvezménnyel szabadulni, miután 13 éves börtönbüntetése több mint felét leülte. Akkor az a döntés született, hogy még nem szabadulhat. 

Az elhunyt Steenkamp szülei erősen ellenezték, hogy lányuk gyilkosa korábban szabaduljon. Ügyvédjük szerint Pistorius több verziót adott elő a történtekről, és sosem tisztázta, miért adta le az utolsó lövést, amellyel megölte barátnőjét. A meggyilkolt Reeva anyja, June Steenkamp a meghallgatás előtt azt mondta,

nem hiszem, hogy Oscar lelkiismeret-furdalástól szenvedne.

Pistorius az első duplán amputált versenyző, aki ép testű sprinterek között vehetett részt az az olimpián.  A róla kialakult kép azonban egy pillanat alatt semmisült meg 2013. február 14-én, Valentin-napon, amikor több lövéssel megölte barátnőjét, Reeva Steenkampot az otthonában.

Pistorius azt állította, tragikus tévedésből lőtte agyon barátnőjét. 

Elmondása szerint az éjszaka közepén felébredt, és kiment az erkélyre egy ventilátorért. Amikor visszaért, hangokat hallott a fürdőszobából, és azt hitte, betörő jár a házban. Ekkor az ágy alól elővette 9 mm-es pisztolyát, és a csonkjain lépkedve odament a fürdőbe, aminek nyitva volt az ablaka.

Ekkor hallotta meg, hogy valaki van a zárt vécéfülkében, aminek ajtajába többször belelőtt. Vallomása szerint csak akkor vette észre, hogy Steenkamp nincsen az ágyban, amikor visszament a hálóba, és csak ezután tudatosult benne, hogy a fiatal nő lehetett a vécén. 

Verzióját azonban nem mindenki hitte el, köztük az ügyészek sem, akik előre kitervelt gyilkossággal vádolták meg. Szerintük Pistorius nagyon is jól tudta, hogy Steenkamp van a vécén, és egy veszekedés után szándékosan ölte meg a nőt, akivel három hónapja járt.

A bíróság végül első fokon felmentette az előre kitervelt emberölés vádja alól, és csak gondatlanságból elkövetett emberölésben találták bűnösnek, amiért 2014 októberében öt évig tartó börtönbüntetést kapott. Egy évvel később kiengedték a börtönből, hogy házi őrizetben töltse le a büntetését, de az ügyészség közben fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, a legfelsőbb fellebbviteli bíróság pedig végül emberölésre súlyosbította az ítéletet.

Ugyanakkor nem állapították meg, hogy Pistorius szándékosan a barátnőjét akarta-e megölni. Csak azt, tudnia kellett: „bárki is legyen” a vécében, meg fog halni, ha négy golyót lő be a kis helyiségbe az ajtón keresztül.

Ekkor első fokon hat évig tartó börtönbüntetéssel sújtották emberölés miatt, majd azt a legfelsőbb bíróság 2017 novemberében 15 évre módosította, és a már börtönben töltött idejét is beleszámítva 13 évig és öt hónapig tartó szabadságvesztésre ítélte.

Nyitókép: Oscar Pistorius 2016-ban Fotó: Charlie Shoemaker/Getty Images

#Külföld#oscar pistorius#gyilkosság#paralimpikon#olimpikon#gyilkos

Címlapról ajánljuk