Külföld

1000 tonna műtrágyát szállító hajó süllyedt el a Dunában, súlyos következmények lehetnek

rtl.hurtl.hu

2024. január 5. 15:23

A szakértők szerint a műtrágyaszennyezés komolyan károsíthatja a környezetet, az ammónia már alacsony koncentrációban is mérgező az állatokra nézve.

Elsüllyedt egy műtrágyaszállító hajó a Duna Szerbia és Horvátország közötti szakaszán pénteken, az illetékesek komoly környezetvédelmi károktól tartanak – írja az MTI.

A beszámolók szerint egy német felségjelzésű, Antonia nevű hajó ütközött nem sokkal éjfél után a szerb-horvát határon található Duna-híd egyik oszlopának a vajdasági Palánkánál. A sérült hidat lezárták, a forgalmat más határátkelőkhöz terelik. A szerb környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint

a hajó uszálya ezer tonna műtrágyával süllyedt el.

Szakemberek most azt vizsgálják, hogy milyen következményei lehetnek a környezetre a műtrágyaszennyezésnek. Dusan Blagojevic környezetvédelmi szakértő a helyi médiának azt mondta: az ezer tonna műtrágyát tartalmazó uszály elsüllyedése bizonyára negatív hatással lesz a vízi növény- és állatvilágra, közvetve pedig az emberekre is. A szakember szerint egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy milyen műtrágyáról van szó, csak feltételezhetjük, hogy ammóniás műtrágya került a Dunába.

Elszaporodnak a kórokozók és növekszik a nitrátkoncentráció, végül pedig kellemetlen szagok és gázok keletkeznek

– fogalmazott a szakértő. 

Hozzátette, a műtrágya miatt túlszaporodhatnak a vízinövények, ami az oxigén mennyiségének csökkentését eredményezi, ez pedig halak és más élőlények megfulladásához vezethet. Mint mondta, 

az ammónia már alacsony koncentrációban is mérgező az állatokra nézve.

Nyitókép (illusztráció): Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#duna#szerbia#horvátország#elsüllyedt hajó#uszály#elsüllyedt#műtrágya#környezetszennyezés

Címlapról ajánljuk