Belföld

Szombatig még biztosan a víz lesz az úr a rakpartokon, képeken az áradó Duna

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 11:56

Csak lassan fog apadni a Duna. A tetőzés csütörtökön várható.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint a szerda délelőtt 10 órai budapesti vízállás 682 centiméter volt, a tetőzés 700 centiméter körül várható december 28-án napközben. Az OVF az árhullám miatt a csapadékelvezető csatornák, árkok zsilipjeit lezárta, folyamatosan figyelemmel kíséri az érkező háttérvizeket, és amennyiben szükséges, átemeli a vizet. Hozzátették: az áradó Duna miatt a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág nagyműtárgyait (Kvassay-zsilip, Tassi-zsilip) zárva tartják.

Számítások szerint a rakpart szintje alá december 30-án, szombaton kerülhet a vízállás. 

Baján szerda délelőtt 10 órakor 732 centiméteres volt vízállás, a tetőzés másodfokú készültség elrendelés mellett 822 centiméter körül várható 30-án napközben.

Mindezek mellett árhullám vonul le a Lajtán, amely Mosonmagyaróvárnál szerdán tetőzik, további vízállásemelkedés már nem várható. A Rábán további jelentős vízszintemelkedés szintén nem valószínű a következő napokban.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát, egy újabb kisebb árhullám van levonulóban. 

Az áradó Duna fővárosi szakaszán készült szerda délelőtti képeket a fenti képre kattintva tudja megnézni.

#Belföld#duna#áradás#budapest#tetőzés

Címlapról ajánljuk