Belföld

Folyamatosan apad a Duna, szombat reggelre már száraz lesz a rakpart

rtl.hurtl.hu

2023. december 29. 13:16

Az árhullám pénteken Paksnál tetőzött, Baján és Mohácson az év utolsó napjain éri el a folyó a legmagasabb vízállást. 

Lassan, de folyamatosan apad a Duna vízállása Budapesten, és pénteken éjjel már a budapesti rakpart szintje alá csökkenhet a Duna vízállása a fővárosban – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Az rtl.hu-nak elküldött közleményükben leírták, hogy az árhullám pénteken Paksnál tetőzött, Baján és Mohácson az év utolsó napjain éri el a folyó a legmagasabb vízállást.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna, a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt december 27-én 20 órakor. Péntek délben 664 cm volt a vízállás. A rakpart szintje alá várhatóan ma a késő esti órákban süllyedhet a vízszint.

A tetőzés jelenleg Paks térségében jár, szombat reggelre ér Bajára, és szombat estére Mohácsra. Az országot az árhullám tetőzése szilveszterkor hagyja majd el – közölte az OVF.


A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Dombrád térségében tetőzik. I. fok körüli vízállás várható a Tokaj és Szolnok közötti szakaszon is. A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 cm).

Nyitókép: A kiáradt Duna Budapesten, az Angelo Rotta rakparton 2023. december 28-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#duna#árvíz#áradás#budapest#mohács#baja#paks#tisza

Címlapról ajánljuk