Külföld

255 rab nem ment vissza karácsony után a brazil börtönbe

rtl.hurtl.hu

2024. január 4. 20:45

A családi ünnep után két drogbáró is úgy gondolta, hogy inkább a szabad életet választja.

Rio de Janeiro brazil állam rendőrsége 255 rab – köztük két drogbáró – után adott ki körözést, akiket egy törvényi lehetőség alapján karácsonyra hazaengedtek, de a meghatározott időben nem tértek vissza a börtönbe – írja az MTI.

Az elítéltek nem viseltek lábra erősített elektronikus nyomjelzőt, mert ezek használatára kizárólag bírói határozat alapján kerülhet sor.

Az eltávozást a brazil büntetés-végrehajtási törvény teszi lehetővé bizonyos feltételek mellett, így például a fegyenceknek le kell tölteniük büntetésük legalább 60 százalékát, illetve félig nyitott büntetés-végrehajtási intézetben töltik szabadságvesztésüket. Egy 2019-es törvénymódosítás megfosztotta ettől a lehetőségtől azokat az elítélteket, akik halállal végződő, megvetendő bűncselekményeket követtek el. Ez utóbbi bűncselekmények körébe egyebek között a halálos kimenetelű rablás, emberrablás, nemi erőszak és kínzás tartozik.

A két drogbáróra sajtójelentések szerint nem terjedt ki ez a törvénymódosítás, mert bűncselekményeiket annak hatályba lépése előtt követték el.

A raboknak elvileg még helyi idő szerint december 30-án este tíz óráig kellett volna visszatérniük. Az összesen eltávozáson lévő 1785 fegyencből 1530-an tettek így.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Joedson Alves

#Külföld#börtön#rab#fogvatartott#brazília#karácsony#szabadság

Címlapról ajánljuk