Belföld

Még a csecsemők pelenkájába is belenéznek az őrök a börtönökben

rtl.hurtl.hu

2023. december 5. 5:36

Az ombudsman arra kérte fel a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy fontolja meg az átvizsgálási szabályok enyhítését.

Rendszerszintű jogsértéseket állapított meg a magyar börtönökben Kozma Ákos ombudsman – írta a Szabad Európa

  • A legtöbb panasz azzal kapcsolatban érkezett a raboktól a biztoshoz, hogy háromszor kell teljesen meztelenre vetkőzniük, mielőtt beszélőre mennek, ráadásul 2017 óta plexifalon beszélhetnek csak a családtagjaikkal. 
  • A beszélőkön egy 60-70 centiméter magas falon keresztül beszélhettek csak a családtagok. A panaszosok szerint az anyag visszaveri a hangot, így egyik fél sem hallotta, mit mond a másik.
  • Az évek óta érvényben lévő szabályok szerint meg sem ölelhetik egymást a rabok és hozzátartozóik, minden testi kontaktust tilt a szabályzat, ami egyébként az ombudsman szerint is alapjogellenes, és ez a fajta tiltás a büntetés célját sem segíti.

A Belügyminisztérium szerint a BvOP így akarja megakadályozni a tiltott tárgyak bekerülését a börtönökbe. Egy panasz szerint volt olyan, amikor egy csecsemő pelenkáját is levetették az őrök a látogatáson. Az Igazságügyi Minisztérium szerint ez egyértelműen jogellenes gyakorlat.

Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje azt mondta, hogy az ombudsman sok börtönben járt, de ott mégsem tárja fel kellő alapossággal és mélységében a jogsértéseket, a vizsgálatai valahogy a felszínen maradnak.  Szerinte Kozma Ákos „nem a lényeget, az igazán súlyos problémákat vizsgálja, vagy ezek nem kerülnek be a jelentéseibe. A pandémia alatt nagyon sokszor járt bent, nagyon nagy dolog, hogy ilyen veszélyes helyzetben is elment, és meglátogatta a börtönöket. 

De a jelentéseiben nem azt írta le, hogy az emberek 23 órát vannak bezárva, és elképesztő arányban csökkentek le az értelmes tevékenységre, pl. tanulásra, munkára, családi kapcsolatokra vonatkozó lehetőségeik,

miközben a szabad életben már mindent lehetett csinálni, hanem arról írt, hogy hány milliliter tisztítószer van a vizes vödörben a börtönökben. Értem én, hogy ez fontos, de az ombudsmantól emberi jogi szervezettől mélyebb és teljesebb körű vizsgálatokat várnánk. A mostani jelentése kivétel, mert lényeges, ráadásul kb. 100 ezer embert érintő kérdésekre adott választ” – fogalmazott.

Nyitókép: Róka László/MTI

#Belföld#börtön#ombudsman#emberi jogok#kozma ákos

Címlapról ajánljuk