Külföld

Több tucat embert tartóztattak le Szerbiában, akik a csalásgyanús választás ellen tiltakoztak, a könnygáz is előkerült

rtl.hurtl.hu

2023. december 26. 13:31

Független megfigyelők szerint a parlamenti és a helyi választásokon több szabálytalanság is történt.

Letartóztatattak több tucat szerb tüntetőt, akik a csalásgyanús választás eredményei miatt tiltakoztak – írja a Politico. Hétfő este több ezren gyűltek össze Belgrádban, hogy követeljék a legalább 38 letartóztatott szabadon bocsátását.

Korábban az RTL Híradó is beszámolt arról: súlyos zavargásokba torkollottak Belgrádban a napok óta tartó kormányellenes tüntetések. A tiltakozók azzal vádolják a 2012 óta regnáló Vucic elnököt, hogy pártja csalással győzött az egy hete tartott választásokon. A tömeg megrohanta a városházát, és összecsapott a rendőrökkel. Vucic tagadja a választási csalás vádját, szerint az ellenzék nem tud beletörődni a vereségbe.

Az aktivisták már nyolcadik napja blokkolják a főváros forgalmát is a gyanított csalás miatt. Egy független, nemzetközi megfigyelőközpont szerint a választásokat „a kemény retorika, a média elfogultsága, a közszféra dolgozóira helyezett nyomás, és a köz forrásainak helytelen használata jellemezte”.

A CRTA szerb megfigyelő csoport szerint a választások eredménye a fővárosban „nem tükrözi pontosan a lakók akaratát, akik leadták a szavazatokat”. Közben Oroszország szerbiai nagykövete, Alexander Botsan-Kharchenko arról beszélt, hogy az ellenzék a Majdan mintájára akarja átvenni a hatalmat – ezt ő minden bizonyíték nélkül állítja.

Nyitókép: MTI / AP / Darko Vojinovic 

#Külföld#szerbia#választás#tüntetés#letartóztatás#könnygáz#csalás

Címlapról ajánljuk