Külföld

Több ezer, marihuána miatt elítélt ember kapott kegyelmet az USA-ban, nagyrészt feketék

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 18:18

Bár az USA-ban a feketék és a fehérek nagyjából ugyanolyan arányban fogyasztanak és birtokolnak marihuánát, a feketéket négyszer olyan gyakran tartóztatják le erre vonatkozó vádakkal.

Joe Biden amerikai elnök kegyelmet adott több ezer elítéltnek, akiket marihuánafogyasztás, vagy -birtoklás miatt ítéltek el az USA-ban, írja az AP News. Biden közleményében azt írta: reméli, hogy ez segíthet „az egyenlő igazságszolgáltatás ígéretének megvalósításában”. A döntés célja az, hogy csökkentsék a rasszista előítéleteket az ország igazságszolgáltatásában.

Bár az USA-ban a feketék és a fehérek nagyjából ugyanolyan arányban fogyasztanak és birtokolnak marihuánát, a feketéket négyszer olyan gyakran tartóztatják le ilyen vádakkal.

A kegyelmet azok kapták, akiket a közvetlenül a szövetségi kormány által vezetett területeken ítéltek el ilyen vádakban. Korábban már a 2022-es félidős választások előtt is adott hasonló tömeges kegyelmet Biden, a mostani intézkedés gyakorlatilag ennek a kibővítése több, a jog által különbözően értelmezett tényállásra.

Az elnök arról is írt közleményében, hogy az ilyen apró marihuánavádak miatt elítéltek emberek „bűncselekményeik” miatt később „szükségtelenül nehezebben” jutottak munkához, lakhatáshoz, illetve oktatáshoz. Az elnök hozzátette: „Túl sok élet borult fel a marihuánához való kudarcos hozzáállásunk miatt. Itt az idő, hogy kijavítsuk ezeket a hibákat”. Biden arra biztatta az állami vezetőket és törvényhozókat, hogy ők is éljenek a kegyelem lehetőségével.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#marihuána#usa#kegyelem#igazságszolgáltatás#rasszizmus#fekete#joe biden

Címlapról ajánljuk