Külföld

Sorra legalizálhatják a marihuánát az európai országok

Ignácz PéterIgnácz Péter

2021. december 10. 15:34

Málta lett az első európai ország, ahol legalizálták a marihuána fogyasztását, valamint termesztését személyes használatra. Rajtuk kívül azonban még több európai ország is hasonló lépést tervez, és a kannabisz szerte Európában már most is szinte szabadon szívható. 

A máltai parlament kedden elfogadta a marihuána reformjáról szóló törvényt, amivel Európában elsőként legalizálták a könnyűdrog fogyasztását, valamint a kannabisz személyes célú termesztését. A jogszabályt a tervek szerint a héten alá is írja az ország elnöke.

A törvény engedélyezi a marihuána otthoni fogyasztását, 50 gramm mennyiségig az otthoni birtoklást, valamint háztartásokként négy növény termesztését is, ha a bokrokat közterületről nem lehet látni. Közterületen azonban továbbra is tiltják a marihuána fogyasztását, és az utcán maximum hét gramm lehet az embereknél.

A máltai jogszabály lehetőséget biztosít a legális fűvásárlásra is. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy azok, akik nem tudnak, vagy nem akarnak saját maguknak marihuánát termeszteni, úgynevezett nonprofit marihuánaklubokhoz csatlakozhatnak, amelyek elláthatják a tagokat kábítószerrel. A tervezet szerint minden egyes tag naponta maximum hét, havonta pedig ötven grammot vehet majd. Egy klubnak legfeljebb ötszáz tagja lehet, egyszerre maximum ötszáz gramm szárított marihuánát tárolhatnak, és regisztrálniuk kell magukat egy kormányzati hatóságnál is.

Ezzel Málta indíthatja el a marihuánalegalizálási hullámot Európában, ahol több ország is hasonló reformok bevezetését tervezi. Tucatnyi európai országban egyébként már most szinte szabadon szívható a szer. Összegyűjtöttük, hol milyen szabályozások vannak, és hogy hol készülnek további lazításokra.

Németország

Az új német kormánykoalíció pártjai november végén jelentette be, hogy megegyeztek marihuána teljes legalizálásáról, és törvényessé fogják tenni a drog fogyasztását és árusítását is, amit több német párt már évek óta el akar érni. A jogszabályról egyelőre nem sokat lehet tudni, csak annyit, hogy a tervek szerint államilag ellenőrzött boltokban lehet majd árusítani a marihuánát, felnőtt vásárlóknak.

Marihuánás cigit sodor az indiai vadkender legalizásáért rendezett kannabisz felvonulás egyik résztvevője a berlini tévétoronynál 2018. augusztus 11-én. Fotó: Alexander Becher / (MTI/EPA

 

A német legalizálás hatalmas piacot nyithat meg a marihuánatermesztő cégek előtt. A düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem kutatása szerint a marihuána legalizálása majdnem ötmilliárd eurós többletbevételt hoz majd a német államnak, valamint 27 ezer új munkahelyet fog teremteni.

Luxemburg

A piciny, alig több mint 600 ezer lakosú ország kormánya 2021 októberében jelentette be, hogy a marihuánahasználat és -termesztés legalizálását tervezik. Sam Tanson igazságügyi miniszter magyarázata szerint azért, hogy a legnépszerűbb drogot kivonják az illegális feketepiacról. A luxemburgi kormány a marihuána fogyasztását, valamint háztartásokként négy növény otthoni termesztését is engedélyezné.

A tervezet lehetőséget adna a magok bolti vagy online árusítására, de a marihuánakereskedelem továbbra is illegális maradna, vagyis mindenki csak azt a szert szívhatná el, amit megtermelt. A drogot nem lehetne kivinni közterületre, azonban, ha valakit három gramm, vagy annál kevesebb fűvel fognak el, az nem bűncselekménynek, hanem csak szabálysértésnek minősülne, amit 25 eurótól ötszáz euróig terjedő pénzbírsággal büntetnének. „Három gramm felett azonban semmi változik, dílernek fogják tekinteni az illetőt” – közölte Tanson.

A kormánykoalíció pártjai által támogatott törvénytervezetet 2022 elején fogják benyújtani a parlament elé.

Olaszország

Az olaszok már 1993-ban dekriminalizálták a marihuánafogyasztást, de a drog vásárlása és árusítása továbbra is illegális maradt, a dílereket akár hat évre is lecsukhatják. Az olasz legfelsőbb bíróság 2019 decemberében úgy döntött, hogy kis mennyiségben, személyes használatra lehet otthon marihuánát termeszteni, az nem számít bűncselekménynek. Azonban azt nem határozták meg pontosan, hogy mi számít kis mennyiségnek.

Ezt pontosítaná most a törvényhozás. Az olasz parlament igazságügyi bizottsága 2021 szeptemberében elfogadta azt a törvényjavaslatot, amivel engedélyeznék négy növény otthoni termesztését. A fogyasztó csak az így megtermelt drogot használhatná. Közben szigorítanák a dílerekre kiszabható büntetés nagyságát, és a börtönbüntetés nagyságát az eddigi hatról tíz évre emelnék.

Mindez azonban okafogyottá válhat, egy több mint hatszázezer aláírást összegyűjtő népszavazási kezdeményezésnek köszönhetően, amivel teljesen legálissá tehetik az olaszok a marihuánát. A referendumot még engedélyeznie kell az olasz legfelsőbb bíróságnak, valamint az alkotmánybíróságnak is. Ha ez megvan, akkor a népszavazást várhatóan valamikor 2022 elején tarthatják meg. Ha sikeres lesz, a marihuána fogyasztása, termesztése és kereskedelme is legális lesz Olaszországban.

Portugália

Nyár óta a portugál parlament előtt van két, liberalizációs törvényjavaslat. A marihuána fogyasztása már most sem számít bűncselekmények az országban, ezt terjesztenék ki a szer termesztésére és kereskedelmére is. Korábban 2013-ban és 2019-ben is elutasítottak hasonló tervezeteket, de a várakozások szerint most reális esély van arra, hogy 2023-ra már teljes egészében legális lesz az országban a marihuána.

A szer használata 2001 óta nem számít bűncselekménynek az országban, miután egy törvénnyel dekriminalizálták az összes kábítószer fogyasztását. Persze elvileg ezzel a könnyítéssel senki sem élhetne az országban, hiszen a kis, tíz napra elegendő mennyiségű marihuána birtoklása és vásárlása szabálysértésnek, a termesztése és árusítása viszont már bűncselekménynek minősül, amiért 1-től 5 évig terjedő börtön jár. 

Spanyolország

Több európai országhoz hasonlóan, Spanyolországban sem számít bűncselekménynek a marihuána otthoni fogyasztása. A magokat szabadon lehet vásárolni, és a jogszabályok is csak a kereskedelmi célú termesztést tiltják, nem büntetik azokat, akik otthon, kis mennyiségben, személyes használatra nevelnek marihuánabokrokat. Az El País spanyol lap 2019-es cikke szerint a társadalom minden rétegében találni otthoni marihuánatermesztőket.

A kereskedelem viszont több éves börtönbüntetéssel sújtható, de ezt könnyű kijátszani. Egy jogi kiskapunak köszönhetően százával nyíltak Spanyolországban az úgynevezett kannabisz klubok, ahol gyakorlatilag szabadon lehet vásárolni a drogot.

A marihuána bonyolult jogi helyzetét csak még zavarosabbá teszi, hogy az autonóm közösségek saját szabályokat is hozhatnak. A katalán kormány például 2017-ben legalizálta a kannabisz termesztését, terjesztését és fogyasztását, de ezt a spanyol alkotmánybíróság végül hatályon kívül helyezte. Barcelonában ezután egy önkormányzati rendelettel mégis tovább működhettek a marihuánaklubok, de 2021 nyarán a katalán legfelsőbb bíróság ezt is elkaszálta.

A spanyol parlament 2021 októberében megpróbálta rendezni ezt a kusza jogi helyzetet. Csakhogy a kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szavazataival a törvényhozás nagy többséggel elutasította a marihuána teljes legalizálásáról szóló javaslatot.

Csehország

A csehek körében igazán népszerűnek számít a marihuánafogyasztás, és a könnyűdrog kedvelői nagy reményekkel várják az új cseh kormány intézkedéseit, a koalícióban ugyanis helyet kapott a kannabisz legalizálását erősen támogató Cseh Kalózpárt is. A párt megfogadta, hogy hatalomra kerülésük esetén teljesen dekriminalizálják a marihuánatermesztést.

Csehországban 2010 óta a marihuána fogyasztása, maximum tíz gramm birtoklása, és legfeljebb öt tő otthoni termesztése nem számít bűncselekmények, csak szabálysértésnek, amiért mindössze pénzbírságot szabhatnak ki a hatóságok. A Prazsky Denik című cseh lap tavaly októberben készített közvéleménykutatása szerint a csehek több mint fele támogatja a kannabisz legalizálását, és egyes becslések szerint több mint félmillió cseh termeszt otthon marihuánát saját felhasználásra.

A cseh parlament alsóháza januárban elutasított egy törvényjavaslatot, amivel tovább enyhítettek volna a szabályokon. A jogszabálytervezet 1,25 kilogramm szárított marihuána otthoni tartását engedélyezte volna, valamint korlátozott terjesztést is: harminc grammot ingyen át lehetett volna adni másoknak.

Svájc

Svájcban a marihuána teljes legalizálására készülnek. A parlament már dolgozik egy olyan tervezeten, ami a kannabisz termesztését, kereskedelmét és fogyasztását is engedélyezné. 2021 májusában és októberében ugyanis két parlamenti bizottság is a marihuánatiltás megszüntetését javasolta. A kannabiszpiac állami ellenőrzését és megadóztatását célzó tervezetet a helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint jó eséllyel el is fogják fogadni a svájci pártok.

Európai országok, ahol nem bűncselekmény

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) oldalán található legfrissebb adatok szerint az uniós országok nagy részében nem jár börtön a marihuánafogyasztásért. Az alábbi térképen sárgával szerepelnek azok az országok, ahol a jogszabályok nem büntetik a fogyasztást, világoskékkel, ahol büntetik, de szabadságvesztésre nem ítélhetik a fogyasztókat, és sötétkékkel, ahol börtönbüntetés is lehetséges.

Forrás: EMCDDA

 

Az európai uniós tagállomok több mint egyharmadában nem lehet börtönbüntetést kiszabni kis mennyiségű marihuána birtoklása miatt. A korábban már említett országokon kívül ezek közé tartozik Szlovénia, Horvátország, Litvánia, Lettország, Bulgária, Írország és Hollandia.

Forrás: EMCDDA

 

Legális fű a világban

A dél-amerikai Uruguay 2013-ban a világ első országa volt, ahol engedélyezték a marihuána fogyasztását, kereskedelmét és birtoklását, és több mint három évvel később el is kezdődhetett a kábítószer legális árusítása. Őket Kanada követte, ahol 2018 októberétől lehet legálisan füvet vásárolni.

A marihuána legalizálás igazi úttörői azonban az Egyesült Államok egyes államai voltak. Az orvosi célú használtát már 1996-ban engedélyezte Kalifornia állam, amit több másik állam is követett. Majd 2012-ben Colorado volt az első, ahol teljesen legalizálták a marihuána árusítását és fogyasztását. A szer ugyan országos, vagyis szövetségi szinten még mindig tiltott kábítószernek számít, mostanra már 19 államban, valamint a különálló közigazgatási területnek számító fővárosban, Washingtonban, illetve Guamban is legális a kannabisz. 

Nyitókép: Egy holland nő füves cigarettát szív Amszterdamban, egy 2011 októberében készült felvételen. Fotó: Toussaint Kluiters / Reuters

#Külföld#marihuána#kannabisz#legalizálás#

Címlapról ajánljuk