Külföld

Kirúgta az új lengyel kormány a közmédia vezetőit, megszűnt a lengyel M1 adása

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 13:33

Az ellenzékbe szorult Kaczyński-párt „brutális támadásról” beszél.

Felmentette a lengyel kulturális miniszter a közszolgálati tévé és rádió, valamint az állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat hozott létre a közmédiában – írja az MTI.

A lengyel törvényhozás alsóháza, a szejm kedd éjjel szavazta meg azt a határozat, amelynek értelmében „javító intézkedéseket” kell foganatosítani a közmédiánál. Mint korábban írtuk, a jövő évi költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását.

Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák

– mondta Donald Tusk miniszterelnök. Szerda délelőtt megszűnt a TVP Info hírcsatorna adása, amiről a többségi parlamenti koalíciót vezető Polgári Platform (PO) párt közösségi oldalán azt írta:

Vége a TVPiS-nek

– utalva a választást elbukott előző kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) nevének lengyel rövidítésére.

A PiS szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy „a PO tisztviselői törvénytelenül betörtek” a közmédia székházaiba, és a rendvédelmisek „brutálisan megtámadták” a PiS képviselőit is. Az ellenzékbe szorult párt több parlamenti képviselője tiltakozó akcióba kezdett a TVP-nél, tízfős csoportokban állandó ügyeletet tartottak az állami televíziónál.

Az új igazságügyi miniszterhelyettes, Krzysztof Smiszek ugyanakkor kijelentette, hogy a kormány elszánta magát, hogy „helyreteszi a gyűlöletet és megvetést terjesztő” közmédiát.

Tavaly az Európai Parlament felméréséből az derült ki, hogy

az Európai Unióban a lengyel közmédiába vetett bizalom a második legalacsonyabb (a válaszadók 23 százaléka bízik benne), és csak a magyar közmédiában bíznak kevesebben (22 százalék).

Nyitókép (illusztráció): Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#lengyelország#donald tusk#közmédia

Címlapról ajánljuk