Külföld

Több mint kétmillió autót hív vissza a Tesla, hibás az önvezető rendszer

rtl.hurtl.hu

2023. december 13. 15:05

Az amerikai hatóság szerint részben hibás a Tesla „teljesen önvezetőnek” és „robotpilótának” nevezett vezetéssegítő rendszere.

Több mint kétmillió autót hív vissza a Tesla az Egyesült Államokban, miután az amerikai szabályozó hatóság megállapította: részben hibás az Autopilot önvezető rendszere.  

A milliárdos Elon Musk tulajdonában lévő cég azután döntött így, hogy lezárult egy két évig tartó vizsgálat, amely szerint összesen 956 baleset volt köthető önvezető üzemmódban működő Teslákhoz, írja a BBC. A visszahívás oka a funkció 

vezetőfelügyeleti rendszerének problémája, amely többek közt azt hivatott ellenőrizni, hogy a sofőr a kormányon tartja-e a kezét menet közben.

A visszahívás az önvezető rendszer 2015-ös bevezetése óta az Egyesült Államokban eladott szinte összes Teslára vonatkozik. Noha a hatóság visszahívásként hivatkozik rá, valójában a Tesla csak egy szoftverfrissítést fog küldeni a tulajdonosoknak, amely automatikusan javítja majd a hibát, így nem kell felkeresniük egy márkaszervízt.

Ahogy arról az rtl.hu korábban beszámolt, rengeteg kritika éri a Teslát a „teljesen önvezetőnek” és „robotpilótának” nevezett vezetéssegítő rendszerei miatt, amik ütközések sorát, köztük több halálos balesetet okoztak az elmúlt években.

Nemrég felidéztük: négy éve történt egy kínos incidens a Tesla új járművének bemutatóján. Elon Musk csodajárgányát, a Cybertruckot úgy hirdették, hogy az üvege törhetetlen. Csakhogy a premieren – a közönség és tévékamerák jelenlétében – mégis sikerült egy fémgolyóval betörni, méghozzá kétszer. A cégvezér innen már a kissé leharcolt állapotba került kocsit próbálta tovább reklámozni.

Nyitókép: Smith Collection / Gado / Getty Images

 

#Külföld#tesla#visszahívás#elektromos autó#önvezető autó#önvezető#önvezető funkció#robotpilóta#autopilot#hiba#egyesült államok

Címlapról ajánljuk