Külföld

Ferenc pápa: Az idei betlehem a Szentföldön szenvedő gyerekekre emlékeztet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 9. 18:05

A pápa szerint miközben a jászolban a kis Jézust csodáljuk, nem szabad megfeledkezni a Szentföldön élők tragédiájáról.

„A Szent Péter téren felállított betlehem a Szentföldön élő testvéreinkre emlékeztet, elsősorban a gyerekekre, akik a legsúlyosabb árat fizetik a háborúért” – mondta Ferenc pápa a vatikáni fenyőfát és betlehemet bemutató delegációnak tartott beszédében szombaton.

A pápa az Izraelben dúló háborúra utalva kijelentette: „miközben a jászolban az apró, szegény és védtelen gyermek Jézust csodáljuk, nem szabad megfeledkezni a Szentföldön élők tragédiájáról”.

Az egyházfő szombat délelőtt a Szent Péter téren felállított fenyőt és a mellette épített betlehemet adományozó tartományok képviselőit fogadta, írja az MTI. A fenyőfa fényeit szombat délután kapcsolták fel. Megnyitották a tér közepén álló obeliszk mellett épített betlehemet is.

A 27 méter magas, 56 éves fenyőfa az idén az északnyugati Piemont régióból, Macra hegyi település erdeiből érkezett: a térséget a tartomány elnöke, Alberto Cirio, Macra polgármestere, Valerio Carsetti, valamint a helyi püspök Cristiano Bodo képviselte.

Az épületnagyságú betlehem, amely a hagyomány szerint a fenyő közelében áll, az idén a Lazio tartománybeli Rieti egyházmegye ajándéka.

A Szent Péter téri betlehemet Francesco Artese kézműves és munkatársai készítették. A barlangra emlékeztető építmény hét méter magas, és százötven négyzetmétert foglal el. A Greccio környéki kegyhelyeket idézi azok középkori freskódíszítéseivel.

Nyitókép: Vatican Media via Vatican Pool/Getty Images

#Külföld#ferenc pápa#vatikán#betlehem#karácsony#izrael#gázai övezet#háború#szenvedés#gyerekek

Címlapról ajánljuk