Külföld

Felmentette egyik leghangosabb kritikusát Ferenc pápa

rtl.hurtl.hu

2023. november 11. 20:45

A texasi püspök azt hangoztatta, hogy az egyházfő „aláássa a hit lényegét".

Ferenc pápa eltávolította hivatalából Joseph Stricklandet, a texasi Tyler püspökét szombaton – közölte a Vatikán. Az információt Texas érsekének hivatala is megerősítette.

A katolikus egyházfő kritikusaként számontartott Joseph Strickland leváltására azt követően került sor, hogy a két nappal korábbi felszólításra nem volt hajlandó önként beadni lemondását.

A Texasban kiadott hivatalos állásfoglalás arra is kitért, hogy az elmúlt hónapokban a püspök irányítása alá tartozó egyházmegyében végzett vizsgálat vezetett a döntéshez, miszerint „nem lehetséges” Joseph Strickland püspök hivatalban maradása.

A Vatikán döntése alapján átmenetileg Austin püspöke látja el a Tyler egyházmegyéjének irányításával járó adminisztratív feladatokat, írja az MTI.

A hivatalából eltávolított püspök Ferenc pápa egyik leghangosabb kritikusává vált az elmúlt időszakban. Joseph Strickland idén annak a véleményének adott hangot a közösségi médiában, hogy az egyházfő „aláássa a hit lényegét”, a közelmúltban pedig különösen kritikusan nyilatkozott az egyház jövőjéről szóló pápai tanácskozással kapcsolatban, amelyen a katolikus egyházon belül vitatott kérdések is napirendre kerültek, a többi között az LMBTQ-kisebbséghez tartozók integrálása.

A püspök tevékenységével kapcsolatban a Vatikán idén indított vizsgálatot, amelynek vezetésével Dennis Sullivan New Jersey-i püspököt és Gerald Kicanas emeritus püspököt bízták meg. 

Texas érsekének szombaton kiadott közleménye szerint a két magas rangú egyházi személyiség az egyházmegye vezetésének és irányításának minden részletére kiterjedő nyomozást folytatott.

Nyitókép: Vatican Media via Vatican Pool/Getty Images

#Külföld#ferenc pápa#vatikán#felmentés#kritikus#texas#püspök#joseph strickland

Címlapról ajánljuk