Külföld

A WHO egyelőre nem aggódik a Kínában terjedő rejtélyes betegség miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 24. 7:09

A WHO elfogadta a kínai hatóságok beszámolóját, ami szerint a tüdőgyulladásra hasonlító betegség vizsgálatakor nem találtak szokatlan vagy új kórokozókat vagy kórképeket.

Mint arról csütörtökön az rtl.hu is beszámolt, rejtélyes, tüdőgyulladásra hasonlító betegség terjed Kínában. A rejtélyes kór tüdőgyulladással és magas lázzal jár, de a betegek nem köhögnek. A pekingi és az onnan több száz kilométerre lévő Liaoing városának kórházai megteltek beteg gyerekekkel.

A Kínával kapcsolatos riasztást szerdán este adták ki a ProMed nevű orvosi oldalon. Itt jelezték elsőként a világnak a 2019-ben indult koronavírus-járványt is. A mostani jelentés szerint a betegség már legalább két hónapja terjed Kínában. Sokan attól tartanak, hogy ezt a járványt is megpróbálja eltitkolni Kína, ahogyan azt a koronavírussal is tette a pandémia elején.

Szerdán a WHO azt közölte, hogy észak-kínai gyermekeknél diagnosztizálatlan tüdőgyulladásos csoportokat találtak, és tájékoztatást kértek Kínától.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közleményt adott ki, miszerint elfogadták a kínai hatóságok beszámolóját, akik nem találtak szokatlan vagy új kórokozókat vagy kórképeket az érintett területeken.

A kínai hatóságok szerint a gócokat olyan, már ismert patogének okozták, mint az influenzavírus, a mycoplasma pneunomiae, amely egy jellemzően a fiatalabb gyermekeket érintő légúti megbetegedés, továbbá az óriássejtes tüdőmegbetegedés és a Covid-19-et okozó koronavírus.

A WHO egyelőre nem talált semmi rendkívülit a Kínában terjedő rejtélyes betegségben
Fotó. REUTERS/Florence Lo

„A megbetegedések számának növekedése egyes esetekben korábban érkezett a szokásosnál, de nem váratlan, tekintettel a Covid-19 miatti korlátozások feloldására, és más országokban is lehet hasonlóra számítani” – tudatta a WHO.

A szervezet hangsúlyozza, hogy nincs szükség rendkívüli intézkedésekre a Kínába készülők esetében, de aki légúti betegségek tüneteit észleli magán, az lehetőleg tartózkodjon az utazástól. Emellett a WHO mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát a koronavírus és az influenza ellen, maradjon távol a beteg emberektől, és különítse el magát, ha megbetegszik. Szükség esetén pedig mindenki viseljen maszkot, biztosítsa a megfelelő szellőztetést, és mosson kezet rendszeresen.

Nyitókép: várakozó szülők és gyerekek egy pekingi kórház előtt – Fotó: REUTERS/Florence Lo

#Külföld#egészség#kína#tüdőgyulladás#járvány#covid-19#betegség

Címlapról ajánljuk