Külföld

Szijjártó: megsebesültek a Gáza övezetben rekedt magyarok

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 16:16

A Gáza övezetben rekedt magyarok tartózkodási helyét találat érte és többen megsebesültek. Voltak, akiknek kórházi ellátásra is szükségük volt.

A tagországok álláspontja pár alapvető pontot leszámítva meglehetősen eltérő az izraeli helyzettel kapcsolatosan, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, s főleg nem szabad relativizálni azt, hogy hogyan és miért kezdődött a fegyveres konfliktus – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben az európai uniós külügyi tanács szünetében tartott sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető „elmondta, történt itt egy brutális terrortámadás, rakéták ezreivel támadta meg egy terrorszervezet Izraelt, és okozta sok ezer ártatlan ember halálát, illetve sebesülését. 

Ami most zajlik, az terrorellenes művelet, harc a terrorizmus ellen


– jelentette ki. Úgy véli, a katonai műveletek sikere nem pusztán Izraelnek, hanem az egész világnak az érdeke.

Azt is elmondta, a kormány minden nemzetközi fórumon követelni fogja a speciális magyar szempontok érvényesítését. Az egyik ilyen, hogy továbbra is van hét olyan, magyar állampolgárságú személy a Gáza övezetben, aki biztonsági okokból nem tudja elhagyni a területet.

„Velük a kapcsolattartás folyamatos. Sajnos néhány nappal ezelőtt a tartózkodási helyüket találat érte. 

Többen könnyebb sérülést szenvedtek, többüknek kórházi ellátásra volt szükségük. Mára mindannyian elhagyhatták a kórházat, és szervezik jelenleg azt, hogy valahogyan eljuthassanak a rafahi határátkelési pontra

– mondta.

Arra is kitért, hogy az izraeli és az egyiptomi külügyminiszterrel is megállapodott abban, hogy ha ez sikerül, akkor a hét érintett és két palesztin állampolgárságú családtagjuk elhagyhatja az enklávét.

Szijjártó Péter kulcsfontosságú szempontnak minősítette azt is, hogy a Hamász öt magyar állampolgárt is túszul ejtett. Ennek kapcsán köszönetét fejezte ki Katarnak, amiért közvetítőként lép fel az elhurcolt emberek minél előbbi kiszabadítása érdekében.

„Nyilvánvaló, hogy így mi csak olyan határozatokat, megoldási javaslatokat tudunk támogatni bármely nemzetközi szervezetben, amely felszólítja a Hamászt a túszok feltétel nélküli, azonnali elengedésére. Nem tudunk támogatni olyan határozatot, megoldási javaslatot, amelyben ez nincs benne” – közölte.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

#Külföld#szijjártó péter#brüsszel#Gáza övezet#izrael#katar#sebesülés

Címlapról ajánljuk