Külföld

„Éjjel a kakas ahány kukoricaszemet talál, annyi napod legyen hátra, míg érted jön a halál” – így vérezte össze a háború az ukrán popzenét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 4. 7:05

A lassan két éve tartó totális háború szinte teljesen rányomta a bélyegét az Ukrajnában születő zenékre. A zenészek, énekesek egy része bevonult a hadseregbe a hazájáért harcolni, míg mások kreatív munkájukkal segítik a honvédőket. Összeválogattunk 21 ukrán könnyűzenei alkotást az elmúlt két évből, amik nem születtek volna meg, ha Oroszország nem rohanja le Ukrajnát.

Az rtl.hu Ezt hallgatja Európa című új sorozatában országról-országra végigvesszük, hogy éppen mik a legnépszerűbb zeneszámok az Európai Unió egyes tagállamaiban. Bár Ukrajna nem tagja az EU-nak, de a csatlakozásáról már javában zajlanak a tárgyalások, így feltétlenül megérdemel egy külön összeállítást az ukrán popzene.

Az ukrajnai könnyűzenei színtér azért is különleges, mert a lassan két éve tartó totális háború szinte teljesen rányomta a bélyegét a szomszédos országban születő zenékre. Attól a naptól kezdve, hogy Ukrajna inváziója elkezdődött, az ukrán zenészek, énekesek egy része a fronton harcol és közben ott is alkot, míg mások folyamatosan jótékonysági koncerteken lépnek fel, adományokat gyűjtenek, támogatásra buzdítanak, terjesztik üzenetüket a háborúról, akár külföldön is. 

Erőfeszítéseik részben arra is irányulnak, hogy felelevenítsék az ukrán folklórt és egyben visszaszerezzék az ukrán szórakoztatóipart, amelyet mostanáig az orosz nyelvű zenék és művészek uraltak. Mindennek kétségbevonhatatlan jele, hogy a korábban orosz számokat író ukrán zenészek közül rengetegen az anyanyelvükön kezdtek alkotni, dalaikban számos népi motívumra támaszkodva. Az alábbi 21 háborús dal a legismertebb ukrán előadók legnépszerűbb számai, amelyek nem születtek volna meg, ha Oroszország nem rohanja le Ukrajnát.

Тarasz: Bayraktar

A Bayraktar Ukrajna honvédő háborújának első nagy slágere, ami azután írt Tarasz Borovok, hogy az ukrán hadsereg a Törökország által felajánlott Bayraktar TB2 drónokkal rengeteg orosz páncélos harcjárművet semmisített meg. Az orosz hadseregen gúnyolódó dal magyarra fordítva valahogy így kezdődik:

A megszállók ellátogattak Ukrajnába,  
Új tankokkal, új egyenruhába', 
De offenzívájuk kissé ellankadt, 
Bayraktar! Bayraktar!

Az alábbi a dal egyik remix verziója, ami több mint 3,5 millió megtekintésnél jár YouTube-on. 


JKLN: Welcome to Ukraine

A Berlinben élő, kijevi születésű JKLN (Jacqueline) 2022-es számát a világ leginkább az ukrán hadsereg harctéri videóinak gyakori aláfestő zenéjeként ismeri, a találatot kapó és felrobbanó orosz tankok felvételeihez jól is passzol az „Üdvözlégy Ukrajnában” vokál. A YouTube-on több mint 16 milliónál tart a megtekintések száma.


Andrij Hlivnyuk és a The Kiffness: Ukrán népdal

A Boombox nevű ukrán együttes épp az Egyesült Államokban turnézott, amikor 2022 februárjában az orosz hadsereg lerohanta a hazájukat. Úgy döntöttek, hogy megszakítják amerikai koncertsorozatukat, és Andrij Hlivnyuk, az együttes énekese be is vonult katonának. A művész 2022. február 22-én Instagram oldalára posztolt egy rövid videót, amiben a népszerű, „Kányabangita a réten” című ukrán népdalt énekli Kijevben a Szofia téren. A dalból a The Kiffness néven futó dél-afrikai youtuber-zenész-producer-remixer, David Scott készített instant ukránpárti slágert, ami 16,5 milliós megtekintésnél tart. A népdalt, Hlivnyuk vokálját felhasználva még a Pink Floyd is feldolgozta.


Jerry Heil: #álom

A 28 éves ukrán énekesnő dalának címe a háború első napjaiban a gosztomeli repülőtéren megsemmisített Antonov An-225 Mrija (Álom) repülőgépre utal. A világ legnagyobb szállítógépe azokban a napokban az értelmetlen pusztítás, az orosz barbárság szimbólumává vált

Bombázhatják a boldogságot
Lelőhetik az álmot,
De megtörhetetlen az akarat,
Mindenki ahogy vet, úgy arat!

– énekli lírai dalában Jana Olekszandrivna Semajeva.


Natalija Mohilevszka: Itthon vagyok

A 48 éves ukrán színésznő, énekesnő, dalszerző, az Ukrán Nemzet Művésze 2022 májusában tette közzé alábbi videoklipjét, amiben ukrán városok rommá lőtt és bombázott épületei közt egyebek mellett arról énekel, hogy 

Hiába a kín, a fáradtság,  
itthon vagyok, 
a háború fájni fog, 
adja Isten, hogy túléljük, 
itthon vagyok,  
hamarosan kisüt a nap.


Verka Szergyucska: Viszlát, Oroszország!

Verka Szergyucskát a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon ismerte meg a világ. A nemzetközi dalversenyen Andrij Danilko második helyezett lett az 1991-ben kitalált bolondos idős nő karakterével, ami jó ideje nagy népszerűségnek örvend Ukrajnában. Danilko azóta az ukrán X-Faktor zsűritagjaként és mentoraként is bemutatkozott, 2022 augusztusában pedig becsületrenddel tüntette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 2022. augusztus 24-én, az ukrán függetlenség napján az alábbi, oroszbarátnak nehezen mondható produkcióval lépett fel az idén 50 éves Danilko. Ez egyébként az eurovíziós dala, némiképpen átköltve, oroszokra aktualizálva. 

 

Ljuszja Kava: Törhetetlen

A 33 éves énekesnő 2022 júniusában mutatta be új dalát amelynek szövegét és zenéjét is ő maga írta. A Törhetetlen meghódította az összes ukrán slágerlistát, több milliós hallgatottságot érve el a különféle streaming platformokon. Az énekesnő a háború első napjai óta Ukrajnában tartózkodik, önkénteskedik és jótékonysági koncerteken lép fel. 

Ukrán vagyok,
ez a büszkeségem,
hegyek és mezők,
ez a szülőföldem

Ukrán vagyok,
az erőm rejlik ebben, 
az egész világ látja,
ez vagyok: törhetetlen 

– énekli a dalban, ami húszmillió megtekintés fölött jár YouTube-on:

 

Kalush Orchestra: Sztefanyija 

A 2022-es Eurovíziós Dalfesztivál győztes dalát talán senkinek nem kell külön bemutatni. A folk-rap produkció története harmadik eurovíziós első helyezését hozta el Ukrajnának. Az édesanyákhoz szóló óda az anyaság nehézségeiről szól, és a zenekar frontembere eredetileg saját édesanyjához, Sztefanyijához írta, de a háború kitörésével a dal az anyaföldhöz fűződő hazafias érzelmek megtestesítője lett. A dal videoklipjét 2022 áprilisában forgatták az orosz hadsereg által megtámadott ukrán városokban, Bucsában, Irpinyben, Borodjankában, Gosztomelben.

 

Endzsi Krejda: Ellenség

Endzsi Krejda és együttese tavaly jelentette meg első nagylemezét, amelyről az Ellenség című szám hatalmas sláger lett Ukrajnában. A Ljudmila Gorova ukrán költőnő 2022-es versét megzenésítő, hipnotikus tangóharmonika-futamokkal spékelt dal (aminek élő változata talán még a stúdióverziónál is szuggesztívebb) lassan húszmillió megtekintésnél tart a YouTube-on, szövege boszorkányok rítusait idézően szór baljós átkokat az Ukrajnát megszállókra:

éjjel a kakas ahány kukoricaszemet talál, 
annyi napod legyen hátra, míg érted jön a halál.

 

Burla: Orosz hadihajó

Max Burla ukrán rapper lassan hatmilliós nézettségnél járó tavaly márciusi száma a Kígyó-sziget védői előtt tiszteleg, akik az Ukrajna elleni totális háború második napján azt üzenték az őket megadásra felszólító orosz hadihajónak, hogy húzzon a f*szba:

Руський корабль іди нахуй 

 

Farinhate: Mariupolban meghalt az Isten

Az alternatív, rap/nu-metalt játszó Farinhate tavaly novemberben kiadott száma Mariupol és más ukrán városok (Borodjanka, Bucsa) civil lakossága ellen elkövetett orosz háborús bűnökről szól, szövege pedig sokkolóan naturális:

Eltörték kezét, kitépték copfját
Olyan régen volt, de még mindig fáj

– kezdődik a szám, ami felidézi egyebek mellett a gyerekekkel teli mariupoli színház lebombázását is.

 

Delamer: Аzovsztal, valahol a csillagok alatt

Az indie-hiphop előadó Delamer tavaly júniusi száma ugyancsak Mariupolhoz fűződik: az Azovsztal acélgyárban utolsó erejükig kitartó, végül orosz hadifogságba eső ukrán egységek hősiessége előtt tiszteleg:

Valahol a csillagok, csillagok, csillagok alatt, 
Több száz rettenthetetlen szemet láttam.
Ott valahol a bombák, bombák, bombák alatt
Mariupol a bátor emberek városa!
Valahol a csillagok, csillagok, csillagok alatt, 
Kifogytam az ötletekből…
Ott valahol bombák vannak
Istenem, hadd éljek még pár éjszakát.

 

Spiv Brativ: Bahmut

Egyszer majd kitisztul a köd,
S a nap kisüt fejük fölött,
Begyógyítja a sebeket,
Eltünteti a hegeket.
A bakancsuk átázott, 
szívük azonban bátor,
itt a hajnal, zsúfolt a lövészárok,
de Bahmutot még tartják a titánok.

– énekli a Cserkasziból származó indie-rock együttes, a Spiv Brativ. A több mint ötmilliós nézettségen is túl lévő szám az Ukrajna elleni háború legpusztítóbb, legvéresebb csatáját, Bahmut ostromát idézi meg.

 

Antytila: Bahmut erőd

A 2008-ban alapított kijevi Antytila Ukrajna egyik világszerte leginkább ismert rockzenekara, ami 2010-ben fellépett a Sziget fesztiválon is. Alábbi, csaknem húszmilliós nézettséget hozó daluk szintén Bahmut védőinek hősiességét énekli meg:

 

Yarmak feat. Alisa: Vad mező

Olkeszandr Jarmak, 32 éves kijevi rapper, hiphop előadó a félelmet nem ismerő zaporizzsjai harcosok, a krími tatárok harci szellemét öntötte népzenei ihletésű dalba, megidézve egyben Neptunuszt, a tengerek római istenét is, akinek háromágú szigonya Ukrajna nemzeti jelképe. Jarmak 2022. február 26-án jelentkezett katonai szolgálatra, jelenleg is az orosz megszállók ellen harcol.

 

Oisho BTZ: A második legerősebb hadsereg a világon

Olesz Mihajlovics projektje, az Oisho BTZ hiphop-trap száma az Ukrajnában súlyos veszteségeket szenvedő orosz hadseregen gúnyolódik, nyomdafestéket nem igazán tűrő módon:

Az egész hadsereged egy nagy rakás sz*r
A hírszerzésed egy nagy rakás sz*r
Az összes fegyvered egy nagy rakás sz*r
Te magad is egy nagy rakás sz*r vagy, ruszki

 

Skofka: Hallgasd a himnuszt!

Ötvenmillió megtekintésen is túl van Skofka alábbi száma. A feltörekvő ukrán rapper nemrég az A38-on is fellépett, így Budapesten is elénekelhette a magyar közönségnek, hogy

Dörgés hallik, pedig tiszta az ég
Fütyül a lég, de szól a himnusz még
Füstfelhő száll, pedig derült az ég
Az erdő ég, de szól a himnusz még

 

ASKEt: Vér

A kijevi rapper tavaly augusztusban közzétett videóklipje lassan hárommillió megtekintésnél jár a YouTube-on. Az ukrán népzenei motívumra épülő dal a háború borzalmairól szól, benne ilyen sorokkal:

Vér borítja a torkomat, lábam nyomában is vér szivárog
Mikrofonom vérben ázik, Dnyiproban nyílnak a vérvirágok

 

Probass/_\Hardi: Jó estét, ez itt Ukrajna

Az orosz invázió megindulása után két nappal jelent meg a kijevi elektronikus pop-rock-folk zenekar alábbi mítikus dala, ami szintén gyakran szerepel az ukrán hadsereg hivatalos videóiban, mint aláfestő zene. Az ukrán népdalokat, bass house-t, trapet, hiphopot, rockot ötvöző elektronikus együttes tízmilliós lejátszásokkal büszkélkedhet a különféle streaming oldalakon, így YouTube-on is, de a Probass/_\Hardi népes zenekara koncerteken is tömegeket vonz.

 

Chico & Qatoshi: Segítsd a hadsereget

Az ukrán rap-hiphop duó tavaly májusban tette közzé az ukrán fegyveres erők támogatására buzdító, meglehetősen lendületes számát, amit szintén rengeteget lehet hallani a közösségi médiában megosztott harctéri videók alatt. Mikola Szopronjuk (Qatoshi) és Roman Kovalenko (Chico) kettőse azóta jótékonysági koncertekkel, adománygyűjtésekkel segít felszerelést juttatni a megszállók ellen harcoló ukrán katonáknak.

 

Mariya Kvitka: Sóhajt és bőg a vén folyó

Az ukrán The Voice nyertese 2022-ben Maria Kvitka, 31 éves népdalénekes és -gyűjtő, jelmez- és ruhatervező lett. A magyar RTL-en is futó tehetségkutató 12. évadát biztonsági okokból egy földalatti metróállomáson rendezték, Maria Kvitka döntőben énekelt hipnotikus dala, Tarasz Sevcsenko ukrán költőóriás megzenésítette verse (Szél zúg a széles Dnyeper táján) alább hallgatható meg:


Nyitókép: Endzsi Krejda / YouTube
 

#Külföld#orosz-ukrán háború#popzene#youtube#ukrajna#videoklip#ezt hallgatja európa#ma

Címlapról ajánljuk