Külföld

ENSZ: Gázában csak sós vizet tudnak inni a gyerekek

rtl.hurtl.hu

2023. október 30. 7:54

Katasztrofális a helyzet a gyerekek számára Gázában, ahol eddig is vízhiánnyal küzdöttek, de az most új szintre emelkedett. 

Annyira súlyos lett az ivóvízhiány Gázában, hogy a szülők csak sós vizet tudnak adni a gyerekeiknek – jelentette a BBC, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének szóvivőjére hivatkozva. Toby Fricker a BBC-nek elmondta, hogy a vízhiány nem ismeretlen Gázában, de a mostani helyzetben ez „új szintre emelkedett”.

Az Unicef szóvivője közölte, hogy egyik munkatársuk – akinek egy négyéves és egy hétéves kislánya van – csak sós vizet tud adni inni a gyerekeinek, akik nem értik, hogy „miért nem ihatunk újra normális vizet, mint általában”. Fricker egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a palesztin területre érkezett segély „nagyon minimális” és „sokkal-sokkal többre lenne szükség”, hozzátéve, hogy „azonnali humanitárius tűzszünetre” lenne szükség.

Az Unicef múlt heti közlése szerint már több mint kétezer gyerek halt meg a Gáza övezetben az izraeli bombázásokban, és több mint ötezren sebesültek meg. Kiemelték, hogy a térségben élők súlyos ivóvízhiánnyal is küzdenek, mely elsősorban a gyerekekre lehet veszélyes. A 2,3 milliós Gáza övezet lakosságának mintegy fele kiskorú.

Videón a gázai éhséglázadás

Az emberek megrohanták és kifosztották azokat a raktárakat, ahol az ENSZ segélyszállítmányait tárolják.

Nyitókép:REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

#Külföld#izrael#gáza#Gáza övezet#gyerekek#ensz#unicef#ivóvíz#segély

Címlapról ajánljuk